Skip to content
Ruszt żeliwny a ruszt stalowy. Który jest lepszy?

W ofercie Campingaz znajdują się grille z rusztami żeliwnymi oraz grille z rusztami stalowymi. Oba materiały, z których wykonane są ruszty charakteryzują się wysoką jakością i wieloma zaletami. 

Ruszty stalowe są lekkie oraz łatwe w utrzymaniu i czyszczeniu. Emaliowana powierzchnia rusztu zapobiega przywieraniu się do niego resztek jedzenia. Ruszty stalowe mogą być myte w zmywarce, chociaż równie szybko można je wyczyścić płynem do mycia naczyń i gąbką. 

 

Ruszty żeliwne przewodzą ciepło bardziej trwale i utrzymują lepsze natłuszczenie niż inne powierzchnie. Ze względu na wysoką zawartość żelaza jedną z naturalnych cech żeliwa jest rdzewienie. By uniknąć tego problemu w grillach Campingaz żeliwo jest emaliowane porcelaną, która chroni materiał przed korozją. W przypadku rusztów żeliwnych warto pamiętać o ich odpowiedniej konserwacji. Po umyciu i wypaleniu grilla ruszt żeliwny należy pokryć warstwą oleju roślinnego, który wypełni mikro-pory żeliwa.  Dzięki temu jedzenie nie będzie przywierało do powierzchni grilla, co ułatwi czyszczenie i pozwoli cieszyć się grillem przez wiele lat. 

więcej

Artykułów