Skip to content
Tortilla z grilla

Grille gazowe to wszechstronne urządzenia, na których przyrządzisz coś więcej niż tylko karkówkę! 
Tortilla z grilla? Proste. 

Przepis na 5 dużych porcji

Składniki:
• 1 kg nogi indyka bez kości 
• Około 400 g cebuli 
• 5 do 6 ząbków czosnku 
• 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
• Około 150 ml lekkiego piwa 
• Bulion drobiowy lub woda (co najmniej 1 litr)
• 3 do 4 łyżek oleju słonecznikowego 
• Sól, biały pieprz (do smaku)

 

Przygotowanie:

Podgrzej olej do wysokiej temperatury w woku. Pokrój mięso na większe kawałki, dopraw solą, pieprzem i wrzuć do woka – musi być dobrze przysmażone ze wszystkich stron. Następnie obierz cebulę, posiekaj w półksiężyce i dodaj do woka na kolejne 3 minuty. Zmniejsz temperaturę, pokrój czosnek i kontynuuj, aż cebula oraz czosnek zmiękną i nabiorą złotego koloru.

Zwiększ temperaturę, wlej piwo i poczekaj, aż alkohol wyparuje. Następnie wlej trochę bulionu do woka (aby przykryć mięso). Zamknij pokrywę i gotuj ok. 60min, aż mięso będzie miękkie. Dodaj bulion w razie potrzeby. Gdy tylko mięso jest gotowe, odlej wywar- pamiętaj, że mięso będzie podawane do tortilli. Za pomocą widelca porozrywaj mięso na mniejsze kawałki.

Grzyby:
• 20 mniejszych pieczarek
• 0,5 cytryny
• pieprz
• 2 łyżki oleju słonecznikowego

Oczyść grzyby, natrzyj olejem i zacznij grillować. Po zmiękczeniu i złapaniu koloru (zajmie to 5-8 minut) dopraw solą, pieprzem i kroplą soku z cytryny. Alternatywnie można smażyć pieczarki z 2 łyżkami masła na patelni.

Podanie:
• Ser gouda
• Szczypta pietruszki
• 5x tortilla

Rozłóż tortille na grillu i ogrzej, następnie włóż trochę mięsa, 3-4 pieczarki z grilla, posiekaną natkę pietruszki i dużą porcję startego sera. Zroluj tortille i piecz na grillu aż się zarumieni.

więcej

Artykułów