Grill gazowy - czas i temperatura grillowania
Czy istnieje specjalny grill do kurczaka, steków czy warzyw, na których żadne inne potrawy nigdy nie wyjdą dobrze? Oczywiście, że nie – najwięcej bowiem zależy od umiejętności i wiedzy kucharza. Są urządzenia dostosowane do pewnego typu produktów, w większości przypadków jednak czynnikiem decydującym o perfekcji przygotowywanych dań jest temperatura oraz czas ich przyrządzania.
Dlaczego te dwa aspekty są tak ważne? Bo każdy produkt inaczej reaguje na ciepło. W przypadku tłustych mięs potrzeba np. więcej czasu, by wytopić z nich zachwycający smak. Chude produkty z kolei wolą krótką obróbkę termiczną, bo inaczej stają się suche i tracą walory smakowe. Nie każda potrawa zresztą lubi wysokie temperatury i szybkie grillowanie, bo doprowadzić ją to może do spalenia skórki, pozostawiając wciąż niedopracowane wnętrze. Jak więc widzisz, najwięcej zależy od dań, które chcesz przygotować, choć dobry grill Campingaz znacząco ułatwi Ci zadanie, oferując np. równą temperaturę, dokładny termometr i łatwą obsługę palników.
Jak wygląda grillowanie kurczaka?
Steki na grill Campingaz. Ile przygotowywać mięso i w jakiej temperaturze?
Wolisz „solidniejsze” mięso, niż kurczak? Bardzo ważna będzie więc marynata. Zarówno steki, jak i karkówka czy schab, doskonale smakują z rusztu, pod warunkiem jednak, że spędzą w zalewie kilka godzin albo przynajmniej zostaną dobrze doprawione.
Grill do steków zaakceptuje różnorodne kawałki mięsa, konieczne jest jednak ich uważne pilnowanie. Stek wołowy najlepiej grillować w temperaturze 180-220°C, a czas przyrządzania zależy od stopnia wysmażenia, które chcesz osiągnąć. Na kawałek mięsa o grubości ok. 2,5 cm wystarczy zaledwie 5-6 minut na każdej ze stron, aby otrzymać danie średnio wysmażone.
Najpopularniejsza karkówka również potrzebuje zwykle nie więcej niż 5-6 minut z każdej strony. Powinna być jednak robiona pod przykryciem. Nieco inaczej wygląda kwestia grillowania schabu. W tym przypadku bardzo wiele zależy od tego, jak gruby jest kawałek, bo mięso to bardzo lubi się przesuszać. Kładąc je na ruszt, musisz zachować pełne skupienie. Ważne również, aby grill był mocno rozgrzany, a temperatura bardzo wysoka. Podobnie wymagający jest również karczek – jeśli masz dość cienkie kawałki, nasycone marynatą, dobrze rozgrzany grill poradzi sobie z nimi w zaledwie 2-3 minuty na każdej ze stron.

Grill na gaz pozwala na przyrządzenie ryby. Jak ją grillować, by była idealna?
Wiele osób twierdzi, że zarówno grill bez dymu, jak i jego odpowiedniki zasilane węglem, nie nadają się do przyrządzania ryb. Prawda jest jednak inna – można je doskonale przyrządzić na ruszcie, trzeba jednak robić to bardzo ostrożnie. Z pewnością nikogo nie trzeba przekonywać, że ryba jest bardzo delikatna, więc filetom o grubości 2-2,5 cm wystarczy przebywanie w 180°C zaledwie przez 3-5 minut na każdej ze stron.
Zupełnie inaczej za to wygląda kwestia grillowania ryby w całości. Tu nie możesz się śpieszyć, bo inaczej mięso nie zdąży „dojść” i przesiąknąć przyprawami. Przy tej samej temperaturze, cała ryba o grubości ok. 10 cm może się grillować z jednej strony nawet do 20 minut.
Zdrowy grill? Przygotuj idealne szaszłyki z warzywami
Czy istnieje uniwersalny, sekretny sposób, który pozwala na idealne przygotowanie szaszłyków? Niestety nie, bo wszystko zależy od tego, co do nich dasz i jak duże będą pokrojone kawałki. Profesjonalny grill gazowy pomoże Ci jednak zachować stałą temperaturę na całej powierzchni grillowania, dzięki czemu łatwiej poradzisz sobie z określeniem czasu oraz temperatury.
Kawałki kurczaka oraz warzywa powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie, o ile pokroiłeś wszystko na równe kawałki. Bardziej skomplikowana jest natomiast sprawa przygotowywania mięsa czerwonego. Ono potrzebuje więcej czasu, niż dodatki, lepiej więc przyrządzać je oddzielnie, by na pewno dobrze się upiekło. Pamiętaj też, by wszystkie składniki swoich szaszłyków nadziewać dość luźno na patyki – dzięki temu będą miały intensywniejszy smak i aromat. Długość grillowania w tym przypadku zależy od wielkości kawałków, manewruj natomiast temperaturą. Zwykle danie to skuteczniej przygotowuje się na średnim ogniu, ok. 180°C (jeśli robisz kurczaka). Warto natomiast na koniec jeszcze przez chwilę szaszłyki zostawić na górnej półce, by spokojnie się dopiekły i nabrały smaku i aromatu.