1. Skończ z dymem, wybierz grill gazowy
2. Dbaj o swój ruszt
Grillowanie na ruszcie, na którym znajdują się resztki jedzenia, tłuszcz i spalenizna może nie służyć Twojemu zdrowiu. Aby uniknąć spożywania zanieczyszczeń i resztek, dokładnie wy-czyść i zakonserwuj ruszt. Po skończonym gotowaniu ustaw palniki na najwyższą moc. Odczekaj kilka minut a następnie szczotką do czyszczenia grilla zgarnij zwęglone pozostałości jedzenia. Po dokładnym oczyszczeniu rusztu nie zapomnij o jego konserwacji olejem spożywczym
3. Postaw na naturalność. Wybieraj domowe przyprawy
Zgodnie z zaleceniami WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 / 6 g ( jedna płaska łyżeczka). Niestety wiele gotowych i dostępnych w sklepach przypraw do grilla zawiera spore ilości soli i cukru. Jeśli kupujesz gotowe mieszanki zwróć uwagę na ich skład i wybieraj produkty bez dodatku soli lub o jej niższej zawartości. Alternatywą dla sklepowych miksów jest domowa przyprawa do grilla, która nie wymaga długiego przygotowywania.
4. Kupuj świadomie i lokalnie
Sposób przygotowania,odpowiednie przyprawy i proporcje wpływają na wartości zdrowotne grillowanego dania. Oprócz tych czynników niezwykle ważne jest również pochodzenie i jakość produktów, czyli mięsa, warzyw i owoców. Wybierając mięso zwróć uwagę na jego kolor, zapach, strukturę oraz kraj pochodzenia. Staraj się kupować lokalnie i sezonowo, dzięki czemu Twoja dieta będzie różnorodna i zbilansowana
5. Ugaś pragnienie i zadbaj o nawodnienie
Ważnym elementem zdrowego grillowania jest zadbanie o prawidłowe nawodnienie. Idealnie do grillowanych dań pasują domowe lemoniady, do których zamiast cukru możesz dodać rozmaite owoce np. cytryny, maliny, truskawki, arbuz oraz zioła i szczyptę ksylitolu. Dobrym rozwiązaniem będą również wychwalane przez nasze babcie owocowe kompoty, które możesz podać z kostkami lodu
