Skip to content

5 zasad zdrowego grillowania

Facebook
Pinterest
Drukuj
Zapach rozpałki oraz gęsty, duszący, dym to nierozłączne elementy grilla węglowego. Jeśli chcesz cieszyć się smacznymi i zdrowymi potrawami zacznij grillować na gazie. Badania naukowców z Politechniki Warszawskiej wykazały, że grille gazowe są najbezpieczniejszą formą grillowania, ponieważ nie emitują substancji szkodliwych dla zdrowia. Efektem ubocznym spalania gazu jest para wodna i dwutlenek węgla, które są całkowicie neutralne dla środowiska i organizmu człowieka.

Spis treści

1. Skończ z dymem, wybierz grill gazowy

Zapach rozpałki oraz gęsty, duszący, dym to nierozłączne elementy grilla węglowego. Jeśli chcesz cieszyć się smacznymi i zdrowymi potrawami zacznij grillować na gazie. Badania naukowców z Politechniki Warszawskiej wykazały, że grille gazowe są najbezpieczniejszą formą grillowania, ponieważ nie emitują substancji szkodliwych dla zdrowia. Efektem ubocznym spalania gazu jest para wodna i dwutlenek węgla, które są całkowicie neutralne dla środowiska i organizmu człowieka.

2. Dbaj o swój ruszt

Grillowanie na ruszcie, na którym znajdują się resztki jedzenia, tłuszcz i spalenizna może nie służyć Twojemu zdrowiu. Aby uniknąć spożywania zanieczyszczeń i resztek, dokładnie wy-czyść i zakonserwuj ruszt. Po skończonym gotowaniu ustaw palniki na najwyższą moc. Odczekaj kilka minut a następnie szczotką do czyszczenia grilla zgarnij zwęglone pozostałości jedzenia. Po dokładnym oczyszczeniu rusztu nie zapomnij o jego konserwacji olejem spożywczym

3. Postaw na naturalność. Wybieraj domowe przyprawy

Zgodnie z zaleceniami WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 / 6 g ( jedna płaska łyżeczka). Niestety wiele gotowych i dostępnych w sklepach przypraw do grilla zawiera spore ilości soli i cukru. Jeśli kupujesz gotowe mieszanki zwróć uwagę na ich skład i wybieraj produkty bez dodatku soli lub o jej niższej zawartości. Alternatywą dla sklepowych miksów jest domowa przyprawa do grilla, która nie wymaga długiego przygotowywania.

4. Kupuj świadomie i lokalnie

Sposób przygotowania,odpowiednie przyprawy i proporcje wpływają na wartości zdrowotne grillowanego dania. Oprócz tych czynników niezwykle ważne jest również pochodzenie i jakość produktów, czyli mięsa, warzyw i owoców. Wybierając mięso zwróć uwagę na jego kolor, zapach, strukturę oraz kraj pochodzenia. Staraj się kupować lokalnie i sezonowo, dzięki czemu Twoja dieta będzie różnorodna i zbilansowana

5. Ugaś pragnienie i zadbaj o nawodnienie

Ważnym elementem zdrowego grillowania jest zadbanie o prawidłowe nawodnienie. Idealnie do grillowanych dań pasują domowe lemoniady, do których zamiast cukru możesz dodać rozmaite owoce np. cytryny, maliny, truskawki, arbuz oraz zioła i szczyptę ksylitolu. Dobrym rozwiązaniem będą również wychwalane przez nasze babcie owocowe kompoty, które możesz podać z kostkami lodu

Zobacz inne artykuły:

Porady

Pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem

Pieczarki z boczkiem na grilla – jak przygotować? Organizujesz spotkanie przy grillu? Jeśli tak, pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem to sposób na zadowolenie nawet

Porady

Czy grill gazowy jest zdrowy?

Fakt 1: Grill gazowy jest zdrowszy niż węglowy Czy grill gazowy jest zdrowy? Na pewno zdrowszy niż grill węglowy. Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierownictwem

Zobacz również

Porady

Pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem

Pieczarki z boczkiem na grilla – jak przygotować? Organizujesz spotkanie przy grillu? Jeśli tak, pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem to sposób na zadowolenie nawet

Porady

Czy grill gazowy jest zdrowy?

Fakt 1: Grill gazowy jest zdrowszy niż węglowy Czy grill gazowy jest zdrowy? Na pewno zdrowszy niż grill węglowy. Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierownictwem

Porady

Jaki materac dmuchany pod namiot?

Jaki materac pod namiot wybrać? Kilka porad Jest przynajmniej kilka kwestii, na które trzeba zwrócić uwagę, szukając idealnego materaca pod namiot. Wśród najważniejszych można wymienić