Cukinia z grilla z mozzarellą – jak przygotować?
Odpowiednio przygotowana cukinia z mozzarellą z grilla może przypaść do gustu nawet osobom, które na co dzień wybierają potrawy mięsne. Dużą zaletą cukinii z mozzarellą jest prostota przygotowania. Oto krótka instrukcja krok po kroku:
- Cukinię posól i odstaw na godzinę. Dzięki temu szybciej zmięknie na ruszcie.
- Dokładnie umyj cukinię, a następnie pokrój w krążki o grubości około jednego centymetra.
- Pokrojoną cukinię polej olejem, a w oddzielnym pojemniku przygotuj farsz.
- Aby przygotować farsz, do pojemnika włóż mozzarellę pokrojoną w kostkę, dodaj sól i pieprz, oregano, dwa ząbki czosnku i dwie łyżeczki oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej grill do temperatury 175 stopni, podgrzej cukinię z jednej strony przez około pięć minut.
- Po upływie pięciu minut przełóż kawałki cukinii na drugą stronę i połóż na nich farsz z mozzarellą.
- Po upływie pięciu minut grillowaną cukinię przełóż na talerz i gotowe.
Cukinia z mozzarellą na grilla będzie jeszcze lepsza, jeśli do farszu dodasz suszone pomidory. Upewnij się jednak, że zaproszeni goście lubią tak przygotowane warzywa, nie wszyscy bowiem przepadają za smakiem suszonych pomidorów.
Lubisz potrawy z grilla, ale męczy Cię długi czas rozpalania i uciążliwe czyszczenie rusztu? Warto pomyśleć nad zmianą sprzętu i zobaczyć, co oferują grille gazowe. Sprzęt dobrej jakości nagrzewa się szybko i gwarantuje równomierne rozprowadzenie ciepła. Warto też wspomnieć, że potrawy przygotowane na takim grillu są smaczniejsze i nieco zdrowsze niż dania pieczone na grillu węglowym. Dlaczego? Ponieważ nie mają kontaktu z dymem pełnym wielu szkodliwych dla zdrowia substancji. Nie można też zapominać, że grill gazowy to lepsze rozwiązanie dla planety. Kolejną zaletą jest to, że sprzęt dobrej jakości posłuży przez wiele lat. Aby grillowanie sprawiało jeszcze więcej przyjemności, przy zakupie sprzętu nie zapomnij o niezbędnych akcesoriach takich jak łopatka, widelec, szczypce. Do grillowania cukinii z mozzarellą sprawdzi się doskonale żeliwna płyta do grilla Premium Plancha.
Niezależnie od tego, jaki rodzaj grilla wybierzesz, trzeba zadbać o regularne i odpowiednie czyszczenie. Dzięki temu potrawy będą smaczniejsze i zdrowsze, a urządzenie zachowa dobrą formę przez wiele lat. Przydadzą Ci się nie tylko specjalne szczotki do czyszczenia grilla, ale także profesjonalne płyny. Wszystko to znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego. Zapisz się do newslettera, a nie przegapisz promocji i nowych produktów, które pojawiają się w ofercie.
Cukinia z mozzarellą na grilla i nie tylko – sprawdź nasze przepisy
Bez wątpienia cukinia z grilla z mozzarellą to świetna propozycja dla każdego, kto lubi kulinarne eksperymenty i dla osób, które nie jedzą mięsa na co dzień. Pamiętaj jednak, że nie jest to jedyna dostępna opcja. Odwiedź zakładkę wiedza na blogu, a znajdziesz tam przepisy na pyszności takie jak papryka faszerowana kuskusem z pomidorami i fetą, gruziński placek z serem w środku, czy też grillowany ananas z lodami. Na słodko, a może wytrawnie? Różnorodność bezmięsnych dań na grilla sprawia, że bez względu na preferencje każdy może znaleźć coś dla siebie. Przepisy na potrawy takie jak cukinia z grilla z serem mozzarellą znajdziesz nie tylko na sprawdzonych blogach kulinarnych, ale także w książkach kucharskich.
Warto wspomnieć, że cukinia z grilla z mozzarellą może smakować nie tylko wegetarianom, ale też osobom, które na co dzień wybierają mięso. Okazuje się bowiem, że warzywna przekąska jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Cukinia z mozzarellą może uświetnić smak pieczonej piersi kurczaka, żeberek, a nawet kiełbaski z grilla. Zadbaj o różnorodność dań na spotkaniu, aby każdy z zaproszonych gości mógł znaleźć swój ulubiony smak. Na naszym blogu znajdziesz zarówno przepisy na dania dla wegetarian, jak i te z mięsem.