Skip to content

Faszerowana cukinia z grilla – najlepsze nadzienia

Facebook
Pinterest
Drukuj
Śmiało, można powiedzieć, że faszerowana cukinia z grilla to świetna przekąska na każde spotkanie. Można dodać do niej bowiem różne składniki, dzięki czemu posmakuje zarówno wegetarianom, jak i osobom lubiącym mięso. Kilka świetnych propozycji znajdziesz w kolejnych akapitach.

Spis treści

Faszerowana cukinia z grilla z ryżem i pieczarkami

Na spotkaniu przy grillu będą goście niejedzący mięsa na co dzień? W tym przypadku warto przygotować pyszną przekąskę, jaką jest cukinia faszerowana z grilla z dodatkiem ryżu i pieczarek. Do przygotowania takiego dania są potrzebne składniki:

  • Dwie cukinie,
  • Pół torebki ugotowanego ryżu,
  • Serek śmietankowy,
  • 400 g pieczarek,
  • Ulubione przyprawy,
  • Olej.

Przygotowanie:

  1. Umyj cukinie, przekrój na pół i wydrąż miąższ.
  2. Pieczarki pokrój, podduś na oleju i dopraw ulubionymi przyprawami.
  3. Do miski wrzuć pieczarki, ryż i serek, dokładnie wymieszaj całość.
  4. Do osuszonych cukinii włóż farsz z ryżu i pieczarek, a następnie przykryj folią i wstaw na rozgrzany ruszt żeliwny Culinary Modular lub wyłóż na żeliwną płytę do grilla Premium Plancha.
  5. Po około czterdziestu minutach potrawa powinna być gotowa.

Cukinia faszerowana z grilla w folii jest soczysta i wyjątkowo smaczna. Pamiętaj, że wydrążony miąższ możesz wykorzystać w kuchni. Sprawdzi się doskonale jako składnik zupy-krem, sałatki i wielu innych dań. Odpowiednio przygotowany miąższ z cukinii możesz wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także na imprezie przy grillu. Warto postawić na eksperyment i poznać nowe smaki.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z grilla

Faszerowana cukinia z grilla może przypaść do gustu nie tylko wegetarianom, ale także miłośnikom mięsa. Kluczem do sukcesu jest oczywiście przygotowanie odpowiedniego farszu. Świetną opcją może okazać się cukinia wypełniona mięsem mielonym. Do przygotowania takiego dania będziesz potrzebować składników:

  • Dwie duże cukinie,
  • Ulubiony serek topiony,
  • 150 g mięsa mielonego,
  • 200 g przecieru pomidorowego,
  • Ulubione przyprawy,
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i dokładnie osusz.
  2. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i rozgrzej, a następnie dodaj mięso mielone.
  3. Po upływie dziesięciu minut na patelnię z mięsem mielonym wlej przecier pomidorowy i ulubiony serek topiony.
  4. Gdy serek topiony się rozpuści, dopraw całość ulubionymi przyprawami i dokładnie wymieszaj.
  5. Cukinie należy wypełnić przygotowanym farszem i wstawić do rozgrzanego do 160 stopni grilla. Po upływie czterdziestu minut potrawa powinna być gotowa.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z grilla zachęca smakiem i aromatem. Rozpieści podniebienia szczególnie tym, którzy lubią spaghetti bolognese. Tak przygotowana cukinia jest wyjątkowo sycącym daniem, co jest dużą zaletą.

Cukinia faszerowana pieczarkami z grilla

Osobom, które na co dzień nie jedzą mięsa, można zaproponować także potrawę, jaką jest cukinia faszerowana pieczarkami z grilla. Do przygotowania takiej przekąski potrzebne są składniki:

  • Dwie cukinie,
  • 400 g pieczarek,
  • Serek śmietankowy,
  • Ulubione przyprawy,
  • Olej.

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa, wydrąż miąższ i osusz cukinie.
  2. Pieczarki pokrój, podsmaż na oleju i posyp ulubionymi przyprawami, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Cukinie wypełnij doprawionymi pieczarkami i wrzuć na ruszt. Pamiętaj, że grill musi być dobrze rozgrzany do temperatury 160 stopni.
  4. Faszerowane cukinie piecz przez około 40 minut. Dla ulepszenia smaku na kilka minut przed wyjęciem cukinii możesz posypać je kawałkami żółtego sera.

 

Bez wątpienia cukinia z grilla faszerowana to świetna propozycja na każde spotkanie przy grillu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie farszu, a także pieczenie potrawy w dobrze rozgrzanym urządzeniu. Pamiętaj, że znaczenie ma także jego rodzaj. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się na przykład grille gazowe. Dużą zaletą takiego urządzenia jest prostota obsługi, szybkie nagrzewanie oraz równomierne rozprowadzenie ciepła. Mając taki sprzęt, możesz mieć pewność, że faszerowana cukinia z grilla zachwyci wszystkich gości. Z takim sprzętem przygotujesz także wiele innych pyszności dla wegetarian i osób, które jedzą mięso.

Zobacz inne artykuły:

Porady

Pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem

Pieczarki z boczkiem na grilla – jak przygotować? Organizujesz spotkanie przy grillu? Jeśli tak, pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem to sposób na zadowolenie nawet

Porady

Czy grill gazowy jest zdrowy?

Fakt 1: Grill gazowy jest zdrowszy niż węglowy Czy grill gazowy jest zdrowy? Na pewno zdrowszy niż grill węglowy. Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierownictwem

Zobacz również

Porady

Pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem

Pieczarki z boczkiem na grilla – jak przygotować? Organizujesz spotkanie przy grillu? Jeśli tak, pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem to sposób na zadowolenie nawet

Porady

Czy grill gazowy jest zdrowy?

Fakt 1: Grill gazowy jest zdrowszy niż węglowy Czy grill gazowy jest zdrowy? Na pewno zdrowszy niż grill węglowy. Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierownictwem

Porady

Jaki materac dmuchany pod namiot?

Jaki materac pod namiot wybrać? Kilka porad Jest przynajmniej kilka kwestii, na które trzeba zwrócić uwagę, szukając idealnego materaca pod namiot. Wśród najważniejszych można wymienić