Czy grill gazowy dymi?
Grillowanie na balkonie czy tarasie bez żadnego problemu!
Brak zadymienia sprawia, że grill Campingaz zasilany gazem stosować można niemalże w każdych warunkach. Oczywiście zawsze trzeba się upewnić, że spełnione są wszystkie normy bezpieczeństwa i jego używanie nikomu nie zagraża. Można jednak zapomnieć o sąsiadach narzekających na zadymione okna, gdy tylko usiłujesz rozpalić na balkonie tradycyjnego grilla zasilanego węglem czy brykietem.
Grill bez dymu dostępny jest w wielu wariantach oraz rozmiarach, dzięki czemu coś dla siebie znajdą zarówno osoby przygotowujące przepyszne potrawy na balkonie, jak i na tarasie czy w ogrodzie. W przypadku tych pierwszych opcji pamiętać mimo wszystko trzeba o przestrzeganiu obowiązujących przepisów i regulaminów. Choć zgodnie z prawem grillowanie na balkonie nie jest zabronione, wiele spółdzielni tego zabrania, warto więc sprawdzić zapisy, by nie narazić się na ewentualne nieprzyjemności. Często zakazy jednak dotyczą urządzeń dymiących, na co zdrowy grill gazowy może być doskonałą odpowiedzią.
A może grill ogrodowy zasilany gazem?
Doskonały kurczak, stek czy warzywa mogą być przygotowywane oczywiście również w ogrodzie, z daleka od spojrzeń sąsiadów. Grill ogrodowy na gaz jest niezwykle funkcjonalnym urządzeniem, na którym bez problemu przyrządzisz przepyszny obiad nawet dla większej liczby osób. Zaproś swoich bliskich i znajomych, żeby wspólnie spędzić miły czas, delektując się perfekcyjnie przyrządzonymi potrawami z rusztu.
Urządzenia ogrodowe od Campingaz wyglądają niezwykle atrakcyjnie, dzięki czemu są prawdziwymi ozdobami podwórek. Ich rozmiary pozwalają też na przygotowywanie wielu potraw jednocześnie. Zależnie od modelu, na który się zdecydujesz, skorzystać możesz dzięki nim z wielu funkcjonalnych rozwiązań. Nie brak grilli wyposażonych w dodatkowe półki na przyprawy, haczyków na przyrządy do grillowania czy nawet dodatkowy palnik, na którym bez problemu przyrządzisz dodatki do mięs i nie tylko.
Grill na gaz – zdrowe rozwiązanie dla fanów grillowania
Zdrowy grill napędzany jest gazem – tak brzmi opinia powszechnie wygłaszana przez miłośników barbecue. Czy jednak teza ta ma realne potwierdzenie w badaniach naukowych? Okazuje się, że tak. Naukowcy z Politechniki Warszawskiej porównali działanie grilli na różne rodzaje paliwa. Jak się okazało, palenie brykietem oraz węglem prowadzi do wydzielania się szkodliwego dla zdrowia i środowiska pyłu zawieszonego. Jego stężenie podczas grillowania było aż o 1000-10000 razy wyższe, niż w normalnym powietrzu. Co więcej, bardzo wysokie wyniki dotyczyły również zawartości rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Na podstawie tego eksperymentu badacze jednogłośnie określili, że grill gazowy uznać można za rozwiązanie najzdrowsze.
Grill do steków, kurczaka, warzyw, ryb i innych potraw, który jest napędzany gazem, nie wytwarza dymu. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ paliwo spala się w nim w sposób bezzapachowy, czysty oraz neutralny dla ludzi i środowiska. Podczas zachodzenia tej reakcji wytwarzany jest dwutlenek węgla oraz woda, które nie mają żadnego wpływu na smak czy zapach potraw. Dzięki temu, grillując na urządzeniu gazowym, w żaden sposób nie dostarczasz do organizmu szkodliwych substancji.
Jakie jeszcze zalety ma gazowy grill Campingaz?
Grill gazowy jest nie tylko zdrowy, ale również wyjątkowo wygodny i funkcjonalny. Urządzenia Campingaz wyposażone zostały w wysokiej jakości palniki, które doskonale spełniają swoje zadanie. Pozwalają zarówno na równomierne grillowanie wszystkich potraw, jak i dostosowanie warunków przyrządzania poszczególnych dań. Dzięki temu wszyscy Twoi goście będą zadowoleni i nikt nie będzie musiał dłużej czekać na swój obiad. Co więcej, wiele modeli wyposażonych jest nawet w specjalne, górne półki dodatkowe, pozwalające na utrzymywanie przygotowywanego jedzenia w odpowiedniej temperaturze w oczekiwaniu na spóźnialskich.
Zaletą dla wielu fanów grillowania będzie też idealny porządek, który pozwalają zachować grille ogrodowe zasilane gazem. Nie trzeba w nich rozpalać węglem, więc ubraniom nie grozi sadza. Brak dymu to też wygoda dla gości, a liczne dodatkowe półki i stojaczki pozwalają na trzymanie przypraw i dodatków w bezpiecznym miejscu, zawsze pod ręką. Dzięki temu Twoja organizacja przygotowywania posiłków wzniesie się na nowy, perfekcyjny poziom, który docenią wszyscy Twoi bliscy.