Grill w zimie – jak korzystać?
Czy grill zimą to dobry pomysł? Oczywiście, że tak. Kluczem do sukcesu jest wybranie odpowiedniego urządzenia, a także przestrzeganie kilku ważnych zasad:
- Dobrze rozgrzej grill – ta zasada jest ważna zawsze, ale poza sezonem szczególnie. Pamiętaj, aby nigdy nie wkładać potraw na słabo rozgrzany ruszt. Przyjmuje się, że zimą grill powinien być rozgrzany do co najmniej 220 stopni.
- Piecz potrawy dłużej – gdy temperatura na zewnątrz jest niska, proces grillowania się wydłuża. Zanim zdejmiesz przysmaki z rusztu, upewnij się, że są gotowe. Na pewno przyda Ci się specjalny termometr do mierzenia wewnętrznej temperatury mięsa.
- Uważaj na niekorzystne warunki – a już szczególnie silny wiatr, o który poza sezonem nietrudno. Marzy Ci się grill w zimie? Upewnij się, że urządzenie jest stabilne i w razie konieczności zabezpiecz je.
- Przygotuj stanowisko do grillowania – usuń śnieg, aby czuć się bardziej komfortowo. Dzięki temu unikniesz także ryzyka potknięcia się o górę białego puchu, co jest ważne dla Twojego bezpieczeństwa.
Grillowanie zimą jest jak najbardziej możliwe. Pamiętaj o powyższych zasadach, a także o tym, aby wybrać odpowiednie urządzenie. Niezależnie od pory roku, bardzo dobrze sprawdzają się solidne grille gazowe. Jeśli zdecydujesz się na takie urządzenie, wybierz odpowiedni gaz na zimę. Najlepszym rozwiązaniem jest czysty propan, który wrze w temperaturze -43 stopni. Jeśli grillujesz regularnie, postaw na większą butlę. Butla 11-kilogramowa może wystarczyć nawet na 37 godzin grillowania. Bez wątpienia nawet najwięksi wielbiciele grillowania będą zadowoleni.
Grill zimą? Wybierz odpowiednie urządzenie
Grill zimą może okazać się świetnym pomysłem. Postaw na dobry sprzęt, a na pewno nie pożałujesz. Dlaczego warto wybrać grill gazowy? Ponieważ takie urządzenie jest stabilne, a rozpalenie, rozgrzanie i utrzymanie odpowiedniej temperatury to nic trudnego, czego nie można powiedzieć o grillach węglowych. Grill gazowy rozpala się szybko i zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła, co jest jedną z najważniejszych kwestii. Jeśli więc planujesz grill w zimie, koniecznie zamów urządzenie gazowe. Kilka modeli godnych uwagi znajdziesz w ofercie sklepu internetowego.
Grill gazowy sprawdza się dobrze zarówno zimą, jak i w sezonie. Z pewnością jest to dobre rozwiązanie dla prawdziwych fanów, którzy chcą cieszyć się wyjątkowym aromatem i smakiem przyrządzanych potraw bez względu na warunki. Warto wspomnieć, że w tym przypadku jedzenie nie ma kontaktu z tak dużą ilością szkodliwych substancji, czego nie można powiedzieć o grillowaniu na grillu węglowym. Jeśli zależy Ci na dobrym smaku potraw, przyjemnym grillowaniu i niskich kosztach eksploatacji, grill gazowy okaże się strzałem w dziesiątkę.
Śmiało, można polecić każdemu fanowi grillowania grill gazowy. Zima, wiosna, a może lato lub jesień? Ze sprzętem dobrej jakości nie musisz się ograniczać. Warto zaopatrzyć się także w przybory do grillowania. Dzięki temu poczujesz się jak prawdziwy profesjonalista, a przyrządzanie grillowanych smakołyków będzie jeszcze przyjemniejsze. Polecamy zapoznać się z ofertą marki Culinary Modular, wśród której znajdziecie woki na grilla, żeliwne garnki, ruszty, płyty czy naczynie do paelli. Wszystko to, co potrzebne znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego. Koniecznie zapisz się do newslettera, aby nie przegapić nowości i promocji.