1/2 Warzywa i owoce
Warzywa i owoce powinny stanowić ½ zdrowego talerza a ich zalecana porcja to 400g dziennie. Ta grupa kolorowych i różnorodnych produktów sprawi, że danie będzie się pięknie prezentowało i niosło za właściwości prozdrowotne. Oprócz sałatek i surówek połowę Twojego talerza mogą wypełnić grillowane warzywa np. szparagi, kukurydza, bataty lub buraki. Wybierz sezonowe warzywa z dobrego źródła i daj ponieść się fantazji. Owoce również idealnie odnajdują się na grillu. Wystarczy, że do ulubionego deseru dodasz grillowaną brzoskwinię, ananasa lub gruszkę.
1/4 Źródła Białka
Najbardziej charakterystyczny element grillowania, czyli źró-
dła białka powinny stanowić ¼ zdrowego talerza. Dobrym
wyborem będą grillowane ryby, drób lub burgery z roślin
strączkowych. Na grillowe śniadania świetnie sprawdzi się
również jajko przygotowane na żeliwnej płycie. Aby dania miały więcej białka i zdrowego tłuszczu do-
daj do sałatek i deserów pokruszone orzechy. Pamiętaj,
aby mięso i ryby kupować dobrej jakości ze sprawdzonych
źródeł.
1/4 Produkty pełnoziarniste
¼ zdrowego talerza powinny zajmować pełnoziarniste produkty zbożowe
np. kasze, komosa, ryż brązowy. Te produkty mają łagodniejszy wpływ na pozio-
my cukru we krwi w porównaniu do tradycyjnych bułek lub makaronów pszennych.
Podczas grillowania postaw na pełnoziarniste bułki do burgerów, ryż brązowy do paelli
lub dodatek mąki pełnoziarnistej do pizzy z grilla.
Najbardziej charakterystyczny element grillowania, czyli źró-
dła białka powinny stanowić ¼ zdrowego talerza. Dobrym
wyborem będą grillowane ryby, drób lub burgery z roślin
strączkowych. Na grillowe śniadania świetnie sprawdzi się
również jajko przygotowane na żeliwnej płycie. Aby dania miały więcej białka i zdrowego tłuszczu do-
daj do sałatek i deserów pokruszone orzechy. Pamiętaj,
aby mięso i ryby kupować dobrej jakości ze sprawdzonych
źródeł.