Skip to content

Grillowy talerz zdrowia

Facebook
Pinterest
Drukuj
Naukowcy i specjaliści z Uniwersytetu Harvarda opracowali Talerz Zdrowego Żywienia, który zawiera zalecenia i wskazówki dotyczące tworzenia zdrowych i zbilansowanych posiłków.
Chociaż grillowanie to najczęściej uczta dla podniebienia, warto pamiętać o zalecanych proporcjach nawet kiedy gotujesz w ogrodzie.

Spis treści

1/2 Warzywa i owoce

Warzywa i owoce powinny stanowić ½ zdrowego talerza a ich zalecana porcja to 400g dziennie. Ta grupa kolorowych i różnorodnych produktów sprawi, że danie będzie się pięknie prezentowało i niosło za właściwości prozdrowotne. Oprócz sałatek i surówek połowę Twojego talerza mogą wypełnić grillowane warzywa np. szparagi, kukurydza, bataty lub buraki. Wybierz sezonowe warzywa z dobrego źródła i daj ponieść się fantazji. Owoce również idealnie odnajdują się na grillu. Wystarczy, że do ulubionego deseru dodasz grillowaną brzoskwinię, ananasa lub gruszkę.

1/4 Źródła Białka

Najbardziej charakterystyczny element grillowania, czyli źró- dła białka powinny stanowić ¼ zdrowego talerza. Dobrym wyborem będą grillowane ryby, drób lub burgery z roślin strączkowych. Na grillowe śniadania świetnie sprawdzi się również jajko przygotowane na żeliwnej płycie. Aby dania miały więcej białka i zdrowego tłuszczu do- daj do sałatek i deserów pokruszone orzechy. Pamiętaj, aby mięso i ryby kupować dobrej jakości ze sprawdzonych źródeł.

1/4 Produkty pełnoziarniste

¼ zdrowego talerza powinny zajmować pełnoziarniste produkty zbożowe np. kasze, komosa, ryż brązowy. Te produkty mają łagodniejszy wpływ na pozio- my cukru we krwi w porównaniu do tradycyjnych bułek lub makaronów pszennych. Podczas grillowania postaw na pełnoziarniste bułki do burgerów, ryż brązowy do paelli lub dodatek mąki pełnoziarnistej do pizzy z grilla. Najbardziej charakterystyczny element grillowania, czyli źró- dła białka powinny stanowić ¼ zdrowego talerza. Dobrym wyborem będą grillowane ryby, drób lub burgery z roślin strączkowych. Na grillowe śniadania świetnie sprawdzi się również jajko przygotowane na żeliwnej płycie. Aby dania miały więcej białka i zdrowego tłuszczu do- daj do sałatek i deserów pokruszone orzechy. Pamiętaj, aby mięso i ryby kupować dobrej jakości ze sprawdzonych źródeł.

Zobacz inne artykuły:

Porady

Pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem

Pieczarki z boczkiem na grilla – jak przygotować? Organizujesz spotkanie przy grillu? Jeśli tak, pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem to sposób na zadowolenie nawet

Porady

Czy grill gazowy jest zdrowy?

Fakt 1: Grill gazowy jest zdrowszy niż węglowy Czy grill gazowy jest zdrowy? Na pewno zdrowszy niż grill węglowy. Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierownictwem

Zobacz również

Porady

Pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem

Pieczarki z boczkiem na grilla – jak przygotować? Organizujesz spotkanie przy grillu? Jeśli tak, pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem to sposób na zadowolenie nawet

Porady

Czy grill gazowy jest zdrowy?

Fakt 1: Grill gazowy jest zdrowszy niż węglowy Czy grill gazowy jest zdrowy? Na pewno zdrowszy niż grill węglowy. Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierownictwem

Porady

Jaki materac dmuchany pod namiot?

Jaki materac pod namiot wybrać? Kilka porad Jest przynajmniej kilka kwestii, na które trzeba zwrócić uwagę, szukając idealnego materaca pod namiot. Wśród najważniejszych można wymienić