Skip to content

Porady

Jak czyścić grill gazowy?

O każdy grill gazowy trzeba w odpowiedni sposób zadbać, by spełniał swoje zadanie jak najdłużej i bez żadnego problemu. Pilnując regularnej konserwacji oraz czyszczenia urządzenia, możesz liczyć za każdym razem na przepyszne potrawy, których smaku nic nie zepsuje.
Utrzymanie grilla w dobrym stanie technicznym oraz wizualnym jednak wymaga znajomości pewnych dobrych praktyk, które warto stosować.

Spis treści

Czyszczenie rusztu

Jeśli grillowanie dobiegło końca, możesz użyć także drugiej metody – wypalania. Ona również nie zabiera dużo czasu i jest bardzo łatwa. Wystarczy jedynie, że zamkniesz pokrywę urządzenia, a następnie ustawisz na nim maksymalną temperaturę. W zaledwie 10 minut grill bez dymu zwęgli wszelkie resztki żywności oraz pozostały tłuszcz. Potem wystarczy jedynie, że go wyłączysz, a ruszt wyczyścisz przy pomocy szczotki z włosiem ze stali szlachetnej. Po wszystkim pokryj go warstwą oleju, która się „wpiecze”. Stworzy to powłokę, która zapobiega przywieraniu jedzenia do rusztu przy kolejnych grillowaniach. Jest to także metoda zabezpieczająca tę część przed korozją – ważne jest natomiast, aby ruszt pokryć olejem, gdy ma temperaturę ok. 100-150°C. Jest to sposób dobry zarówno dla rusztów ze stali szlachetnej, jak i z jej odlewu czy nawet produktów żeliwnych.
Niezależnie od tego, którą metodę wybierzesz, zawsze pamiętaj o całym sprzęcie, a nie tylko fragmentach bezpośrednio związanych z przygotowywaniem jedzenia. Wyczyść więc też wodą elementy zewnętrzne, a następnie wszystko dokładnie osusz, by nie doprowadzić do ryzyka pojawienia się korozji.

Grill na gaz czyszczony okresowo

Chcesz, by Twój kurczak, żeberka czy steki były wysmażone idealnie i smakowały bezbłędnie po przyrządzeniu ich na grillu? Zadbaj nie tylko o doprowadzanie sprzętu do porządku po każdym jego użyciu, ale przeprowadzaj również czyszczenia okresowe. Zalecane jest robienie tego przynajmniej raz w miesiącu, by zachować oryginalną wydajność grilla. Na szczęście cała procedura nie jest skomplikowana i trwa naprawdę krótko – na pewno sobie z nią poradzisz. Wystarczy jedynie, że rozgrzejesz grill ogrodowy na gaz do temperatury ok. 300-350°C, dzięki czemu pozbędziesz się wszelkich pozostałości, których nie udało się usunąć podczas regularnych wypalań.
Gdy urządzenie ostygnie, usuń wszystkie pozostałości szczotką. Kolejny krok to wyciągnięcie rusztów i oczyszczenie wnętrza oraz dna. Zależnie od modelu, zebrać się tam mógł popiół, który trzeba usunąć, by grill do kurczaka, steków i innych przysmaków nadal pracował prawidłowo. Nie zapomnij także o dokładnym zeskrobaniu tłuszczu oraz osadu ze ścianek. Ostatnim krokiem jest wyjęcie rynny oraz tacki na tłuszcz, których lokalizacja i wielkość zależne są od tego, jaki grill Campingaz posiadasz.
Po wykonaniu tych kroków i wyczyszczeniu wszystkich elementów, możesz spokojnie złożyć sprzęt. Jak widzisz, cały proces okresowego czyszczenia nie jest skomplikowany i nie powinien Ci zająć wiele czasu. Będzie za to inwestycją w długie i bezproblemowe działanie grilla, z którego zaserwujesz swoim bliskim jeszcze nie raz przepyszne posiłki.

Grill Campingaz – roczna konserwacja urządzenia

Ostatnim elementem czyszczenia i dbania o kondycję grilla jest jego roczna konserwacja oraz upewnienie się, że wszystkie elementy działają prawidłowo. Zwykle użytkownicy decydują się wykonać tę czynność zaraz przed rozpoczęciem sezonu. Po kilku miesiącach nieużywania warto sprawdzić, czy grill Campingaz nadal funkcjonuje bez zarzutu. W tym celu przyjrzyj się najpierw palnikom i zerknij, czy nie są niczym zatkane (przy okazji możesz je wyczyścić). Następnie przejdź do przednich listew i zobacz, czy nie dopadła ich korozja. Spróbuj uruchomić też zapalarkę, bo czasem może być potrzebna wymiana baterii.
Przed pierwszym użyciem warto rzucić okiem na ruszt oraz elementy zewnętrzne urządzenia. Upewnij się, że nigdzie nie pojawiły się ślady rdzy lub korozji, a wszystkie śruby są odpowiednio dokręcone. Jeśli wszystko jest w porządku, to nie pozostaje Ci już nic innego, jak tylko przygotowywać ulubioną marynatę i zaprosić znajomych na wielkiego, wiosennego grilla.

Grill gazowy – regularna pielęgnacja po każdym użyciu

Zarówno grill ogrodowy na gaz, jak i jego mniejsze odpowiedniki, dobre np. na balkon czy w podróży, trzeba regularnie i dokładnie czyścić. Istotne jest, by robić to systematycznie po każdym korzystaniu z niego. Omijać nie można również gruntownych czyszczeń okresowych oraz rocznej konserwacji sprzętu, podczas której warto przyjrzeć się także kondycji wszystkich elementów.
Zależnie od modelu, grill Campingaz może być wyposażony w system InstaClean. Jest to wygodne rozwiązanie, dzięki któremu błyskawicznie poradzisz sobie z brudnym urządzeniem. Z jego pomocą bez problemu wyjmiesz wszystkie elementy misy grilla i umieścisz je w zmywarce. Zajmie Ci to mniej niż minutę, a dzięki temu taca ociekowa oraz ścianki misy grilla zostaną idealnie doczyszczone. Ty w tym czasie będziesz mógł zająć się całą powierzchnią urządzenia, usuwając z niej resztki tłuszczu oraz jedzenia. Oczywiście przed przystąpieniem do czyszczenia upewnij się, że grill na gaz już ostygł i można dotykać jego części bez zagrożenia poparzeniem.
Facebook