Skip to content

Porady

Jak rozpalić grilla gazowego?

Grill na gaz jest niezwykle wygodnym urządzeniem, które doskonale nadaje się do przyrządzania mięs, ryb i warzyw z rusztu. Czy jednak wiesz, w jaki sposób go prawidłowo rozpalić, aby było to w pełni bezpieczne i nie wpłynęło negatywnie na jakość potraw? Cała procedura zarówno pierwszego, jak i każdego kolejnego rozpalania, nie jest skomplikowana i trwa zaledwie chwilę.
Dzięki temu poradnikowi na pewno świetnie sobie z nią poradzisz.

Jak się rozpala grill gazowy?

Jak rozpocząć grillowanie? Przede wszystkim sprawdź, czy Twój grill gazowy jest odpowiednio podłączony do butli z gazem. Jeśli tak, to nie pozostało Ci już nic innego, jak tylko odkręcić zawód reduktora i umieścić butlę w bezpiecznym miejscu – najlepsze modele pozwalają na przechowywanie jej w szafce znajdującej się pod piekarnikiem.

Gdy butla jest już odpowiednio ustawiona, czas na uniesienie pokrywy piekarnika – to ważne, ponieważ dzięki temu unikniesz kumulowania się gazu we wnętrzu grilla. Pamiętaj, że nowoczesne pokrywy są bardzo szczelne, więc odkręcaj kurki zaworów gazowych dopiero wtedy, gdy będziesz przekonany, że jest to w pełni bezpieczne. Wtedy też możesz przycisnąć przycisk elektronicznej zapalarki, dzięki której płomień od razu pojawi się na palnikach.

Montujemy zdrowy grill gazowy

Grill ogrodowy bardzo często jednak przed rozpaleniem trzeba najpierw złożyć, bo transportowany jest w częściach. Jak się do tego dobrze przygotować, aby uniknąć problemów? Przede wszystkim zacznij od kupna butli z paliwem – zdrowy grill zasilany jest przez propan-butan, butan lub czysty propan. Sam montaż przeprowadź zgodnie z łatwą i czytelną instrukcją, którą mają wszystkie grille Campingaz wymagające złożenia.


Postępując zgodnie z poradami ekspertów, unikniesz przykrych sytuacji i będziesz mógł mieć pewność, że przystępujesz bezpiecznie do grillowania. Zwróć szczególną uwagę na montaż przewodów oraz kabli – upewnij się, że są szczelne i prawidłowo zamontowane.

Grill na gaz – pierwsze rozpalenie

Pierwsze rozpalenie grilla rządzi się swoimi prawami. Dla fanów barbecue to wyjątkowa chwila, gdy mogą zaprosić do siebie swoich bliskich i rodzinę, a następnie razem cieszyć się wyjątkowym smakiem przygotowywanych na ruszcie potraw. Wcześniej nieużywane urządzenie wymaga jednak specjalnego przygotowania – dzięki niemu wszystko pójdzie zgodnie z planem, a Twoi goście na pewno nie wyjdą rozczarowani.

Znajdź odpowiednie miejsce na swój grill Campingaz

Cały proces zacznij od znalezienia odpowiedniego miejsca na swój grill na gaz. Przede wszystkim zadbaj o to, by stał on na stabilnym podłożu, z daleka od łatwopalnych materiałów. W grillowaniu najważniejsze jest bezpieczeństwo, więc nie ustawiaj go pod zadaszeniem, które mogłoby się łatwo zająć ogniem. Sam teren powinien być płaski, by wygodnie przygotowywało Ci się potrawy, a maszyna była stabilna i się nie przesuwała.

Ile czasu zajmuje rozpalenie grilla bez dymu?

Grill ogrodowy, który nigdy nie był używany, wymaga nieco zachodu, możesz jednak być pewny, że to się opłaci. Przygotowanie urządzenia warto zacząć około 1,5-2 godziny przed przybyciem gości. Najpierw przejdź do wstępnego wypalenia urządzenia – wyciągnij ruszty, następnie odpal średni ogień. Potem zamknij pokrywę i kontynuuj wypalanie przez około 30 minut. Aby nie tracić tego czasu, przeznacz go na dokładne umycie rusztów ciepłą wodą. Możesz użyć do tego również specjalnych detergentów, które są delikatne i przeznaczone do tego rodzaju zadań. Po wszystkim wytrzyj elementy szmatką do sucha.


Jeśli minęło już pół godziny, to zakręć zawór butli oraz wyłącz wszystkie pokrętła w grillu – wypalanie zakończone. Odczekaj chwilę, aż urządzenie ostygnie, a następnie przystąp do konserwacji rusztów. Jest to konieczne w przypadku pierwszego grillowania.

Pamiętaj – grill ogrodowy potrzebuje odpowiedniej konserwacji

Konserwację rusztów rozpocznij od pokrycia ich olejem roślinnym. Co ważne, powinien mieć on wysoki punkt dymienia, dobrze sprawdzi się więc w tym przypadku np. olej ryżowy bądź nierafinowany olej rzepakowy. Samo smarowanie wykonać możesz np. za pomocą silikonowego pędzelka lub butelki z atomizerem. Co ważne, Twój ruszt musi zostać posmarowany z obu stron.


Gdy jesteś już pewny, że olej został rozprowadzony poprawnie, przyszedł czas na ponowne rozpalenie ognia. Tym razem pokrętła przekręć na maksymalną temperaturę, a gdy urządzenie odpowiednio się nagrzeje, skręć je o połowę. „Grillowanie rusztów” powinno trwać około 30 minut – po tym czasie pojawi się na nich ochronna powłoka. Gdy tak się stanie, będziesz mógł bezpiecznie przystąpić do przygotowywania ulubionych potraw.

Metoda alternatywna pierwszego odpalania grilla

Wśród miłośników grillowania czasem praktykowana jest jeszcze jedna metoda, dzięki której można zaoszczędzić nieco czasu, jednak lepiej sięgać po nią w ostateczności. Polega ona na wypalaniu urządzenia od razu z rusztami w środku. W takim przypadku grill Campingaz należy rozgrzać nie do średniej temperatury, a od razu do wysokiej. Pozwoli to na usunięcie wszelkich zanieczyszczeń oraz bakterii, które mogłyby negatywnie wpłynąć na potrawy.
Facebook