Cukinia na grilla – jak wybrać?
Zanim dowiesz się, jak przygotować cukinię na grilla, sprawdź, jak wybrać warzywo. Przede wszystkim pamiętaj, że najlepiej smakują młode cukinie, czyli te z delikatną skórką. Takie warzywo można jeść na surowo, dodać do sałatki lub wykorzystać jako dodatek do zupy. Cukinia z grilla będzie smakować bardzo dobrze, jeśli wybierzesz świeże warzywo. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na odcięte łodygi. Jeśli są suche i krótkie poszukaj innej cukinii, te dawno zerwane nie są bowiem tak smaczne i soczyste. Jeśli będziesz pamiętać o wszystkich poruszonych tutaj kwestiach, na pewno uda Ci się wybrać odpowiednie cukinie na spotkanie przy grillu. Gdzie kupić dobrą, świeżą cukinię? Warto wybrać się na zaufany stragan i poszukać najlepszych warzyw. Możesz także zainteresować się ofertą zakupów z dowozem. Jeśli wybierasz drugą opcję, pamiętaj, aby przed złożeniem zamówienia sprawdzić opinie na temat wybranego dostawcy warzyw. Dzięki temu będziesz mieć większą pewność, że stawiasz na dobrą ofertę.
Cukinia na grillu wymaga odpowiedniego traktowania. Aby przyrządzanie przekąski było łatwe i przyjemne, pamiętaj o zaopatrzeniu się w odpowiednie akcesoria. Niezbędny okaże się zestaw zawierający łopatkę, widelec oraz szczypce. Takie akcesoria możesz znaleźć w ofercie naszego sklepu internetowego.
Cukinia z grilla – wersja wege
Śmiało, można powiedzieć, że cukinia z grilla to przekąska uniwersalna. Smakuje świetnie zarówno w wersji wege, jak i z dodatkiem dobrej jakości mięsa. Jeśli chcesz przygotować wersję bezmięsną i preferujesz proste przepisy, będą Ci potrzebne składniki:
- 2 cukinie,
- 2 ząbki czosnku,
- Kilka łyżek oliwy z oliwek,
- Pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Cukinie umyj i dokładnie osusz, a następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Przygotuj w misce marynatę: kilka łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dodaj przyprawy.
- Plastry cukinii posmaruj przygotowaną marynatą, a następnie wyłóż je na płycie żeliwnej do grilla Premium Plancha i grilluj z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
Pamiętaj, że cukinia na grilla powinna trafić dopiero wtedy, gdy urządzenie będzie dobrze rozgrzane do temperatury 175 stopni. Jeśli uda Ci się pokroić warzywa w cienkie plastry, grillowanie po około 2. minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Jeśli chcesz nieco urozmaicić danie, przed końcem grillowania posyp warzywa startym, żółtym serem. Cukinia z grilla smakuje świetnie zarówno solo, jak i z różnymi dodatkami, dzięki czemu każdy bez względu na preferencje może znaleźć swój ulubiony smak. Jeśli będziesz gościć fanów mięsnych potraw, możesz przygotować także pyszną wersję dla nich. Poniżej znajdziesz prosty przepis na smaczną cukinię z dodatkiem mięsa.
Cukinia na grillu z dodatkiem mięsa
Cukinia na grilla może trafić w towarzystwie świetnej jakości mięsa. Do przygotowania takiego przysmaku potrzebne będą składniki:
- 2 cukinie,
- 200 g mielonego mięsa,
- Kilka łyżek sosu pomidorowego,
- Kilka łyżek oliwy z oliwek,
- 50 g sera,
- Ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
- Cukinie umyj, osusz i wydrąż miąższ, a następnie posyp solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
- Przygotuj farsz: 200g mięsa mielonego usmażonego na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek wymieszaj w misce z sosem pomidorowym i dopraw.
- Nafaszeruj cukinie, a następnie wstaw na rozgrzany ruszt. Cukinia na grillu powinna przebywać przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pod koniec grillowania posyp nafaszerowane cukinie startym serem i gotowe.
Taka cukinia z grilla będzie smakować szczególnie fanom spaghetti bolognese. Jest smaczna, a jednocześnie sycąca. Faszerowaną cukinię możesz podać solo lub zaproponować gościom różnego rodzaju sosy. Dzięki temu każdy w razie potrzeby będzie mógł udoskonalić smak potrawy. Jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej sycąca, do farszu możesz dodać ugotowany ryż.
Aby uzyskać smaczną faszerowaną cukinię, trzeba wybrać dobre warzywa i znaleźć odpowiedni przepis. Pamiętaj również, żeby unikać popularnych błędów podczas grillowania. Mowa tutaj o takich jak:
- Wstawianie potrawy na ruszt, zanim grill się dobrze rozgrzeje.
- Grillowanie potraw w zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperaturze.
- Zbyt częste zaglądanie do grillowanych przysmaków.
- Zapominanie o pielęgnacji grilla – regularne czyszczenie ma duże znaczenie dla smaku potraw i zdrowia osób, które będą je spożywać. Pamiętaj, że czyszczenie urządzenia nie musi być trudne ani czasochłonne. Zaopatrz się w dobrej jakości preparaty do czyszczenia grilla i szczotki, aby zadbać o sprzęt w łatwy sposób.
Jak zrobić cukinię na grillu? Postaw na dobry przepis
Wiesz już, jaka cukinia na grilla sprawdzi się najlepiej, a także jak ją przyrządzić i czego unikać. Pamiętaj, że nie jest to jedyna potrawa bez mięsa, która może zachwycić Twoich gości. Na naszym blogu znajdziesz także przepis na drożdżowe paluchy z sezamem, ser halloumi z sosem borówkowym, polską pizzę z gruszką i porem i wiele innych ciekawych propozycji. Postaw na dobry przepis, a na pewno nie pożałujesz. Pamiętaj także, iż na naszym blogu znajdziesz odpowiedzi na różne pytania, a jak zrobić cukinię na grillu to tylko jedna z wielu opcji. Podpowiadamy także, jakie są zasady zdrowego grillowania, jak rozpalić grilla gazowego, czy też co przygotować na spotkanie przy grillu dla najmłodszych uczestników. Dzięki wiedzy pochodzącej ze sprawdzonego źródła, spotkania z bliskimi będą jeszcze bardziej udane.
Cukinia z grilla? A może inne smaczne danie? Duże znaczenie dla smaku potrawy ma urządzenie, w którym zdecydujesz się je przygotować. Świetnymi opiniami cieszą się na przykład grille gazowe. Największe zalety takiego grilla to szybkie nagrzewanie, prostota obsługi, równomierne rozprowadzanie ciepła, niższe koszty eksploatacji. Wybierając takie urządzenie, możesz mieć pewność, że poczujesz się jak prawdziwy mistrz grillowania.