Czy grill gazowy jest zdrowy?
Obecnie za najzdrowszy uważa się grill gazowy, w którego przypadku do przygotowywania posiłków wykorzystywany jest czysty propan lub zmieszany propan-butan. Jak wynika z najnowszych badań naukowców reprezentujących Politechnikę Warszawską, urządzenia te są o wiele lepsze dla ludzkiego zdrowia, niż ich odpowiedniki zasilane węglem. Czyni to z nich najatrakcyjniejszą propozycję dla miłośników grillowania, dostępną obecnie na rynku w atrakcyjnych cenach.
Grill bez dymu
Wnioski zaprezentowane przez naukowców z Politechniki Warszawskiej, związane są z faktem, że tradycyjne grille węglowe uwalniają podczas spalania węgla wiele szkodliwych substancji. Są one niekorzystne zarówno dla środowiska, jak i zdrowia ludzi, którzy często i przez dłuższy czas przebywają w ich zasięgu. Mowa tu m.in. o zawartości w dymie rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych czy pyłu zawieszonego PM 2,5.
Osoby, dla których liczy się zdrowy grill, od dawna wskazywały, że węglowe urządzenia mają wiele wad. Ostatecznie przeprowadzono porównanie grilli zasilanych brykietem, węglem drzewnym oraz propanem. Wyniki tego eksperymentu potwierdziły, że węgiel wydzielał podczas pracy najwięcej szkodliwych substancji, bo jeszcze przed ułożeniem potraw na ruszcie już odnotowano występowanie czterech z nich. Liczba ta wzrosła do 13, gdy doszło do przygotowywania dań. Podkreślić tu trzeba, że badanie polegało na oznaczeniu składu chemicznego w zakresie 16 substancji rakotwórczych, które wydzielać mogą grille, więc wynik rozwiązań węglowych był niezwykle wysoki.
Jednocześnie w dobrym świetle eksperyment postawił grill na gaz, który nie wyemitował niemalże żadnych substancji uznawanych za szkodliwe. Co więcej, badacze zwrócili uwagę na jeszcze jedną, ogromną zaletę, urządzeń zasilanych gazem – brak tłuszczu kapiącego na źródło ognia.
Gazowy grill ogrodowy trzeba czyścić, by przygotowywane potrawy były zdrowe
Oczywiście kwestie zdrowotne to nie tylko wydzielający się dym czy kapiący tłuszcz. Wiele zależy także od przygotowania urządzenia do pracy i w tej kwestii bardzo dbać trzeba zarówno o grill gazowy, jak i węglowy. Nawet najlepszy kurczak może zaszkodzić Twojemu zdrowiu, jeśli zostanie przygotowany na brudnym ruszcie, na którym pozostały resztki jedzenia jeszcze z poprzedniego grillowania. Takie sytuacje nie tylko odbierają apetyt, ale mogą również doprowadzić do poważnych problemów żołądkowych. Pamiętaj o tym i czyść swój grill po każdym użyciu, a także poddawaj go regularnym przeglądom oraz konserwacji – jego dobry stan to gwarancja przygotowywania smacznych potraw najwyższej jakości.
To nie tylko kwestia prezencji. Mądrze wybieraj narzędzia i środki do czyszczenia
Czyszczenie grilla jest niezwykle istotne, trzeba jednak wiedzieć, jak to robić. Najważniejsza zasada to unikanie przy sprzątaniu środków nieznanego pochodzenia, które nie są do tego przeznaczone. Najlepiej zaopatrzyć się w specyfiki dedykowane, które na pewno nie będą miały żadnego wpływu na grillowane w przyszłości potrawy. Warto też dostosować typ środka do materiału, który zamierzasz szorować. Preparaty uniwersalne nie istnieją, a zły dobór narzędzi może doprowadzić do uszkodzenia elementów grilla.
Pamiętaj, że porządne zadbanie o urządzenie to nie tylko kwestia jego estetycznego wyglądu, ale również zdrowia. Przygotowując mięso, zadbaj o to, by jego resztki nie pozostały np. na ruszcie przez wiele kolejnych dni. Ich przypadkowe spożycie po dłuższym czasie może mieć bardzo nieprzyjemne konsekwencje. Lepiej uniknąć ich, czyszcząc grill dokładnie, przy użyciu profesjonalnego sprzętu i dedykowanych środków.
Grillowanie może być jeszcze zdrowsze!
Regularnie czyszczony grill Campingaz zasilany gazem pomoże Ci stworzyć wyśmienitej jakości dania, które będą dobre dla zdrowia Twojego oraz Twoich bliskich. Możesz jednak sprawić, że grillowanie stanie się jeszcze zdrowsze i pyszniejsze. Wystarczy jedynie, że zadbasz o kilka kwestii dotyczących przyrządzanych dań.
Przede wszystkim wybieraj chude mięsa, które samodzielnie przygotujesz, zamiast gotowych zestawów. Stawiaj też na naturalne przyprawy i mieszanki ziół, zamiast gotowych kompozycji, pełnych chemicznych dodatków. Przygotowując grilla, nie zapomnij też o zdrowych przekąskach – warzywach, owocach, sałatkach oraz surówkach. Wzbogacą mięsne dania, a jednocześnie będą zastrzykiem pełnym witamin.