Kukurydza z grilla – smaczna i sycąca
Zanim dowiesz się, jak grillować kukurydzę, sprawdź, dlaczego w ogóle warto zdecydować się na zaproponowanie gościom takiego przysmaku. Przede wszystkim odpowiednio przygotowana kukurydza zachwyca smakiem i może spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości. Warto też wspomnieć, że przysmak ten jest sycący. Kukurydza z grilla smakuje świetnie bez dodatków, a także w towarzystwie sałatek, pieczywa, różnego rodzaju mięs. Śmiało, można więc powiedzieć, że jest to nie tylko bardzo smaczna, ale także wyjątkowo sycąca przekąska.
Na co dzień dbasz o dietę, ale marzy Ci się smaczna kukurydza z grilla? Kcal to kwestia, która na pewno Cię interesuje. Średnia kukurydza cukrowa z grilla z masłem ma około 300 kalorii. Trzeba jednak pamiętać, że duże znaczenie ma rozmiar kukurydzy, a także dodatki, jakie zostały wykorzystane podczas przygotowania przysmaku. Jeśli liczysz kalorie, najlepiej zdecyduj się na najprostszą wersję kukurydzy pieczonej na grillu.
Duży wpływ na smak przekąsek z grilla ma rodzaj użytego urządzenia. Jeśli masz w planach zmianę grilla, koniecznie zwróć uwagę na grille gazowe. Taki urządzenie jest proste w obsłudze i szybko się nagrzewa. Potrawy nie mają kontaktu z tak szkodliwym dymem, jak w przypadku grilla węglowego, co ma wpływ na wartość jedzenia i jego smak. Kukurydza z grilla gazowego będzie więc smaczniejsza i zdrowsza niż taka przygotowana na grillu węglowym. Postaw na urządzenie dobrej jakości, a na pewno nie pożałujesz.
Kukurydza na grilla – jak wybrać?
Chcesz, aby Twoi goście docenili smak przekąski? Pamiętaj, że kukurydza na grilla powinna być odpowiednio wybrana. Najlepiej sprawdzi się kolba o średniej wielkości, trzeba zwrócić uwagę także na łodygę. Nie kupuj kukurydzy z brązową łodygą, powinna być ona jasnozielona. Jeśli zwrócisz uwagę na wszystkie najważniejsze kwestie, na pewno kupiona kukurydza na grilla sprawdzi się świetnie.
Czy grillowanie może być przyjemne? Oczywiście, że tak. Pamiętaj o zaopatrzeniu się w pomocne akcesoria, a przekonasz się, że to prawda. Co okaże się przydatne? Na pewno dobrej jakości łopatka, widelec oraz szczypce. Taki zestaw możesz znaleźć w ofercie naszego sklepu internetowego. Jeśli lubisz grillować, dobrą decyzją jest zapisanie się do newslettera. Dzięki temu nie przegapisz atrakcyjnych promocji i nowych produktów.
Kukurydza z grilla w folii aluminiowej – przepis
Czy kukurydza z grilla w folii aluminiowej jest trudna w przygotowaniu? Oczywiście, że nie. Z takim zadaniem poradzi sobie nawet amator grillowania. Do przygotowania tej przekąski potrzebne są składniki:
- 2 kolby kukurydzy,
- 2 łyżeczki masła,
- Sól.
Przygotowanie:
- Wytnij 2 duże kawałki folii aluminiowej i posmaruj je masłem, a następnie posyp solą.
- Kolby kukurydzy umyj i dokładnie osusz, a następnie zawiń każdą w oddzielny kawałek przygotowanej wcześniej folii aluminiowej i zawiń.
- Kukurydzę w folii ułóż na rozgrzanym ruszcie żeliwnym Culinary Modular i piecz przez około 20 minut, co jakiś czas obracając. Pamiętaj, że grill powinien być dobrze rozgrzany.
- Upieczoną kukurydzę przełóż na talerz, odwiń z folii aluminiowej i gotowe.
Tak przygotowana kukurydza z grilla w folii aluminiowej to świetny sposób na zaspokojenie głodu. Warto jednak pamiętać, że można zastosować także inne dodatki udoskonalające smak przekąski.
Kukurydza z grilla z masłem czosnkowym – przepis
Twoi goście preferują nieco bardziej wyraziste smaki? Jeśli tak, strzałem w dziesiątkę może okazać się kukurydza z grilla z masłem o smaku czosnkowym. Do przygotowania tej przekąski potrzebne są składniki:
- 2 kolby kukurydzy,
- 2 łyżeczki masła,
- Sól i pieprz,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
- Kolby kukurydzy umyj i dokładnie osusz, a następnie zawiń w oddzielne kawałki folii aluminiowej i wstaw do rozgrzanego grilla na około 20 minut, obracając od czasu do czasu.
- Gdy kukurydza się piecze, do miski wrzuć masło, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Upieczoną kukurydzę przełóż na talerz, odwiń z folii aluminiowej i posmaruj przygotowaną wcześniej mieszanką masła, czosnku i przypraw.
Kukurydza z grilla z dodatkiem masła czosnkowego smakuje świetnie w towarzystwie kurczaka, karkówki, kiełbasek i innych mięs. Warto podać ją także w zestawieniu z pieczywem lub lekką sałatką. Możliwości jest tak wiele, że każdy znajdzie swój ulubiony smak bez problemu. Kukurydza z grilla z masłem to prosty sposób na zadbanie o kubki smakowe swoich gości.
Gotowana kukurydza z grilla – jak przygotować?
Gotowana kukurydza z grilla także jest prosta w przygotowaniu. Należy postępować tak jak w przypadku wcześniej zaproponowanych przepisów, ale przed wrzuceniem kukurydzy na ruszt trzeba ją oczyścić i ugotować. Dzięki temu czas grillowania wyniesie jedynie 15 minut.
Odpowiednio przygotowana kukurydza z grilla zachwyca smakiem. Jest kilka ważnych kwestii, o których nie należy zapominać podczas przyrządzania przysmaku. Pamiętaj, że:
- Grill powinien być dobrze rozgrzany przed położeniem na ruszt przekąski,
- Duże znaczenie ma to, jakiego urządzenia użyjesz podczas grillowania. Pamiętaj, że grill gazowy dobrej jakości to najlepsza inwestycja.
- Smaczna kukurydza z grilla? Przepis jest ważny, ale duże znaczenie ma też stan grilla. Czyść urządzenie regularnie. Wszystko to, co potrzebne znajdziesz w ofercie sklepu internetowego.
Surowa kukurydza z grilla? A może gotowana? Pamiętaj, aby zawsze dobrze przygotować grill, dbać o czystość urządzenia i korzystać z przepisów pochodzących ze sprawdzonych źródeł.
Na co dzień dbasz o dietę, ale marzy Ci się smaczna kukurydza z grilla? Kcal to kwestia, która na pewno Cię interesuje. Średnia kukurydza cukrowa z grilla z masłem ma około 300 kalorii. Trzeba jednak pamiętać, że duże znaczenie ma rozmiar kukurydzy, a także dodatki, jakie zostały wykorzystane podczas przygotowania przysmaku. Jeśli liczysz kalorie, najlepiej zdecyduj się na najprostszą wersję kukurydzy pieczonej na grillu.
Duży wpływ na smak przekąsek z grilla ma rodzaj użytego urządzenia. Jeśli masz w planach zmianę grilla, koniecznie zwróć uwagę na grille gazowe. Taki urządzenie jest proste w obsłudze i szybko się nagrzewa. Potrawy nie mają kontaktu z tak szkodliwym dymem, jak w przypadku grilla węglowego, co ma wpływ na wartość jedzenia i jego smak. Kukurydza z grilla gazowego będzie więc smaczniejsza i zdrowsza niż taka przygotowana na grillu węglowym. Postaw na urządzenie dobrej jakości, a na pewno nie pożałujesz.
Surowa kukurydza z grilla – przepis znajdziesz online
Gotowana kukurydza z grilla, czy też ta surowa może być przygotowana na wiele sposobów. Pamiętaj jednak, że istnieje także wiele innych przepisów na smaczne dania. Przepis na kukurydziane placuszki, aromatyczne pieczone czosnkowe ziemniaczki, czy też gruziński placek z serem w środku to jedne z wielu dostępnych opcji. Więcej przepisów na smaczne i proste dania z grilla znajdziesz, klikając zakładkę wiedza, a następnie przepisy.
Na co dzień dbasz o dietę, ale marzy Ci się smaczna kukurydza z grilla? Kcal to kwestia, która na pewno Cię interesuje. Średnia kukurydza cukrowa z grilla z masłem ma około 300 kalorii. Trzeba jednak pamiętać, że duże znaczenie ma rozmiar kukurydzy, a także dodatki, jakie zostały wykorzystane podczas przygotowania przysmaku. Jeśli liczysz kalorie, najlepiej zdecyduj się na najprostszą wersję kukurydzy pieczonej na grillu.
Duży wpływ na smak przekąsek z grilla ma rodzaj użytego urządzenia. Jeśli masz w planach zmianę grilla, koniecznie zwróć uwagę na grille gazowe. Taki urządzenie jest proste w obsłudze i szybko się nagrzewa. Potrawy nie mają kontaktu z tak szkodliwym dymem, jak w przypadku grilla węglowego, co ma wpływ na wartość jedzenia i jego smak. Kukurydza z grilla gazowego będzie więc smaczniejsza i zdrowsza niż taka przygotowana na grillu węglowym. Postaw na urządzenie dobrej jakości, a na pewno nie pożałujesz.