Skip to content

Metody grillowania na gazie

Facebook
Pinterest
Drukuj
Na smak grillowanego mięsa wpływa wiele czynników m.in.: jego pochodznie, zastosowane przyprawy, rodzaj sprzętu do grillowania oraz umiejętności grillującego. Poznaj podstawowe metody grillowania na grillach gazowych i naucz się jak wydobyć smak ze swoich dań!

Spis treści

Metoda Bezpośrednia

Ta metoda polega na grillowaniu bezpośrednio nad źródłem ciepła, czyli nad rozgrzanymi palnikami. Najlepiej sprawdzi się w przypadku mniejszych kawałków mięsa, szaszłyków oraz kiełbasek, które wymagają mniej niż 30 minut grillowania. Jeśli chcesz wykorzystać tę metodę:
1. Włącz wszystkie palniki i zamknij pokrywę grilla. Poczekaj 5-10 minut aż grill się nagrzeje.

2. Wrzuć mięso bezpośrednio na oczyszczony, rozgrzany ruszt i zamknij pokrywę. Gdy minie połowa czasu, przerzuć mięso na drugą stronę.

Metoda pośrednia

W tej metodzie potraw nie grilluje się bezpośrednio nad źródłem ciepła. Mięso układa się na “chłodniejszej” części grilla, zachowując odpowiednią odległość od rozgrzanego palnika. Jeśli posiadasz grill gazowy trójpalnikowy wystarczy, że włączysz dwa skrajne palniki a jedzenie ułożysz na środku rusztu. Ta metoda najlepiej sprawdza się w przypadku większych kawałków jedzenia, które potrzebują więcej niż 30 minut grillowania. Wykorzystaj ją do grillowania kurczaka i indyka w całości, żeberek, pieczeni i ryb. W metodzie pośredniej ciepło działa na mięso ze wszystkich stron (podobnie jak w piekarniku), dlatego można zastosować nieco niższą temperaturę niż w metodzie bezpośredniej

1. Włącz skrajne palniki i zamknij pokrywę grilla
2. Poczekaj 5-10 minut aż grill się nagrzeje.
3.Połóż mięso na środku rusztu – pomiędzy (lub obok) włączonych palników. Po upływie odpowiedniej ilości czasu wyłącz palniki.

Combo Cooking, Czyli 50/50

Metoda 50/50 to połączenie dwóch powyższych metod, które polega na płynnym przejściu z grillowania pośredniego na bezpośrednie i odwrotnie. Dzięki temu zabiegowi większe kawałki mięsa, które wymagają dłuższego grillowania, zyskają brązową skórkę. Połączenie dwóch metod świetnie sprawdza się w przypadku: steków, kotletów wieprzowych, mięsa kurczaka z kością lub grubszych kiełbas np. bratwurst.

1. Grillowanie możesz rozpocząć od ułożenia mięsa bezpośrednio nad źródłem ciepła.
2. Gdy po obu stronach mięsa ujrzysz charakterystyczną kratkę możesz przejść do metody pośredniej.
3. Przesuń potrawę nad wyłączony palnik i zamknij pokrywę grilla
Metodę 50/50 można stosować również w odwrotnej kombinacji – zacząć od pośredniego grillowania i skończyć bezpośrednio nad źródłem ciepła.

Grillowanie pośrednie – dlaczego warto?

Okazuje się, że grillowanie pośrednie to metoda, która ma wiele zalet. Przede wszystkim używając jej poprawnie, można mieć pewność, że przygotowane potrawy będą miały chrupiącą skórkę, a smaki staną się wyjątkowo intensywne. Z pewnością można więc powiedzieć, że grillowanie pośrednie to opcja dla prawdziwych koneserów. Można przeprowadzić je na dwa sposoby: metodą ociekową lub jednopalnikową. Warto wypróbować obie opcje, aby przekonać się, która bardziej przypadnie do gustu.

Lubisz grillowanie? Metoda pośrednia i bezpośrednia to nie wszystko, o czym warto się nieco dowiedzieć. Pamiętaj, że dla smaku i jakości potraw ma znaczenie także to, jakiego sprzętu użyjesz. Najlepiej sprawdzają się grille gazowe ze sprawdzonej oferty. Postaw na dobrą jakość, a przekonasz się, że naprawdę warto.

Jak wybrać odpowiedni grill ogrodowy gazowy? Warto sprawdzić opisy kilku modeli, aby upewnić się, co sprawdzi się najlepiej. Jeśli masz jakieś pytania dotyczące oferty, skontaktuj się z nami, a chętnie pomożemy.

Zobacz inne artykuły:

Porady

Pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem

Pieczarki z boczkiem na grilla – jak przygotować? Organizujesz spotkanie przy grillu? Jeśli tak, pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem to sposób na zadowolenie nawet

Porady

Czy grill gazowy jest zdrowy?

Fakt 1: Grill gazowy jest zdrowszy niż węglowy Czy grill gazowy jest zdrowy? Na pewno zdrowszy niż grill węglowy. Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierownictwem

Zobacz również

Porady

Pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem

Pieczarki z boczkiem na grilla – jak przygotować? Organizujesz spotkanie przy grillu? Jeśli tak, pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem to sposób na zadowolenie nawet

Porady

Czy grill gazowy jest zdrowy?

Fakt 1: Grill gazowy jest zdrowszy niż węglowy Czy grill gazowy jest zdrowy? Na pewno zdrowszy niż grill węglowy. Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierownictwem

Porady

Jaki materac dmuchany pod namiot?

Jaki materac pod namiot wybrać? Kilka porad Jest przynajmniej kilka kwestii, na które trzeba zwrócić uwagę, szukając idealnego materaca pod namiot. Wśród najważniejszych można wymienić