Skip to content

Porady

Metody grillowania na gazie

Na smak grillowanego mięsa wpływa wiele czynników m.in.: jego pochodznie, zastosowane przyprawy, rodzaj sprzętu do grillowania oraz umiejętności grillującego. Poznaj podstawowe metody grillowania na grillach gazowych i naucz się jak wydobyć smak ze swoich dań!

Metoda Bezpośrednia

Ta metoda polega na grillowaniu bezpośrednio nad źródłem ciepła, czyli nad rozgrzanymi palnikami. Najlepiej sprawdzi się w przypadku mniejszych kawałków mięsa, szaszłyków oraz kiełbasek, które wymagają mniej niż 30 minut grillowania. Jeśli chcesz wykorzystać tę metodę:
1. Włącz wszystkie palniki i zamknij pokrywę grilla. Poczekaj 5-10 minut aż grill się nagrzeje.

2. Wrzuć mięso bezpośrednio na oczyszczony, rozgrzany ruszt i zamknij pokrywę. Gdy minie połowa czasu, przerzuć mięso na drugą stronę.

Metoda bezpośrednia

W tej metodzie potraw nie grilluje się bezpośrednio nad źródłem ciepła. Mięso układa się na “chłodniejszej” części grilla, zachowując odpowiednią odległość od rozgrzanego palnika. Jeśli posiadasz grill gazowy trójpalnikowy wystarczy, że włączysz dwa skrajne palniki a jedzenie ułożysz na środku rusztu. Ta metoda najlepiej sprawdza się w przypadku większych kawałków jedzenia, które potrzebują więcej niż 30 minut grillowania. Wykorzystaj ją do grillowania kurczaka i indyka w całości, żeberek, pieczeni i ryb. W metodzie pośredniej ciepło działa na mięso ze wszystkich stron (podobnie jak w piekarniku), dlatego można zastosować nieco niższą temperaturę niż w metodzie bezpośredniej

1. Włącz skrajne palniki i zamknij pokrywę grilla
2. Poczekaj 5-10 minut aż grill się nagrzeje.
3.Połóż mięso na środku rusztu – pomiędzy (lub obok) włączonych palników. Po upływie odpowiedniej ilości czasu wyłącz palniki.

Combo Cooking, Czyli 50/50

Metoda 50/50 to połączenie dwóch powyższych metod, które polega na płynnym przejściu z grillowania pośredniego na bezpośrednie i odwrotnie. Dzięki temu zabiegowi większe kawałki mięsa, które wymagają dłuższego grillowania, zyskają brązową skórkę. Połączenie dwóch metod świetnie sprawdza się w przypadku: steków, kotletów wieprzowych, mięsa kurczaka z kością lub grubszych kiełbas np. bratwurst.

1. Grillowanie możesz rozpocząć od ułożenia mięsa bezpośrednio nad źródłem ciepła.
2. Gdy po obu stronach mięsa ujrzysz charakterystyczną kratkę możesz przejść do metody pośredniej.
3. Przesuń potrawę nad wyłączony palnik i zamknij pokrywę grilla
Metodę 50/50 można stosować również w odwrotnej kombinacji – zacząć od pośredniego grillowania i skończyć bezpośrednio nad źródłem ciepła.
Facebook