Oscypek z grilla – smaczny i prosty w przygotowaniu
Zarówno smak, jak i zapach oscypka jest charakterystyczny. Połączenie aromatu wędzenia i słonego smaku sprawia, że wiele osób nie wyobraża sobie zrezygnować z oscypka podczas wypoczynku w górach. Na szczęście dobrej jakości ser i sprzęt sprawia, że bez względu na miejsce pobytu można cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem. Oscypek z grilla na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz smak wizytówki góralskiej kuchni.
Charakterystyczny smak i prostota przygotowania to jedne z największych zalet, jeśli chodzi o przekąskę, jaką jest oscypek z grilla. Warto też wspomnieć, że ser można podawać z wieloma różnymi dodatkami, dzięki czemu każdy ma szansę znaleźć swój ulubiony smak. Nie należy także zapominać, że oscypki można przechowywać w wielorazowych opakowaniach i zjeść już po imprezie.
Dbasz o dietę? Jeśli tak, na pewno zastanawiasz się nad tym, ile kalorii ma oscypek z grilla. W 100 g produktu jest około 386 kalorii, co sprawia, że trzeba zachować ostrożność podczas delektowania się smakiem przekąski. Wysoka gęstość energetyczna to powód, dla którego na oscypki warto pozwolić sobie od czasu do czasu. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby stosujące dietę odchudzającą.
Oscypek z grilla, jak zrobić?
Wiesz już, że oscypek z grilla kcal ma sporo, a także, jakie ta przekąska ma zalety. Warto także dowiedzieć się jak ją przygotować. Okazuje się, że tak naprawdę nie jest to nic trudnego. Oto prosta instrukcja krok po kroku:
- Ser pokrój na plastry – dobrze sprawdzają się te o grubości około 2 centymetrów.
- Do rozgrzanego grilla włóż przygotowane kawałki sera i smaż przez około 4 minuty po 2 z każdej strony.
- Gotowe oscypki wyjmij z grilla i przełóż na talerz.
Śmiało, można powiedzieć, że przygotowanie oscypka z grilla nie jest trudne ani czasochłonne. Jeśli cenisz sobie wygodę w swoim życiu, pamiętaj, aby wybrać odpowiedni sprzęt. Potrzebny Ci nowy grill? Świetne opinie mają grille gazowe. Największe zalety takiego modelu to prostota obsługi, szybkie nagrzewanie, powierzchnia pozwalająca na przygotowanie wielu porcji naraz. Warto też wspomnieć, że korzystanie z takiego grilla to lepsze rozwiązanie dla zdrowia, portfela i planety. Właśnie dlatego grille gazowe są coraz popularniejsze.
Oscypek z żurawiną z grilla – do czego pasuje?
Oscypek z grilla jak zrobić? Wiesz już, jakie są kolejne kroki. Warto także sprawdzić, do czego pasuje oscypek z żurawiną. Świetnym dodatkiem do tej przekąski będzie oczywiście żytni chleb na zakwasie lub grillowane kawałki bagietki. Oscypek z żurawiną może być także dobrym dodatkiem do zapiekanki, czy też ulubionej sałatki.
Pamiętaj, że oscypek z żurawiną z grilla to niejedyna dostępna opcja. Aromatyczny ser komponuje się także dobrze w zestawieniu z innymi pysznościami. Tak na przykład fanom mięsnych potraw może smakować oscypek z wędzonym boczkiem. Aromatyczny ser uzupełni także sałatkę bez dodatku żurawiny. Wystarczy wrzucić do miski mix sałat, oscypek z grilla, kawałki pomidora i dodać sos, aby otrzymać smaczną i jednocześnie sycącą przekąskę na grilla i nie tylko. Warto spróbować także jak smakuje kanapka z oscypkiem. Grillowany ser połóż na kromce chleba, a następnie dodaj ulubioną konfiturę, orzechy włoskie i gotowe. Możliwości jest naprawdę wiele. Warto poszukać inspiracji i postawić na kuchenne eksperymenty, aby znaleźć nowe, ulubione smaki i ciekawe połączenia.
Niezależnie od tego, z jakimi dodatkami chcesz podać oscypek z grilla, pamiętaj, żeby wybrać ser dobrej jakości. Prawdziwy oscypek to taki, który:
- Ma lekko kremową barwę,
- Zawiera minimum 60% mleka owczego,
- Ma jaśniejszą barwę niż ser produkowany z krowiego mleka.
Chcesz cieszyć się smakiem i aromatem prawdziwego oscypka? Pamiętaj, aby wybierać certyfikowany produkt.