Skip to content

Pierwsze grillowanie na grillu gazowym. Co warto wiedzieć?

Facebook
Pinterest
Drukuj
Grillowanie to od wielu lat ulubione zajęcie Polaków, które rozpoczyna się na wiosnę, a kończy późną jesienią. Pyszny kurczak, soczyste steki i zdrowe warzywa spożywane na świeżym powietrzu to czysta przyjemność i gwarancja najwyższego smaku potraw.
Jak zadbać o zdrowy grill gazowy i przygotować się na pierwsze grillowanie? Jak czyścić grill na gaz?

Spis treści

Zdrowy grill na gaz – zanim rozpoczniesz pierwsze grillowanie...

Wybierając najzdrowszy sprzęt na grillowanie, warto sięgnąć po grill gazowy. Tego rodzaju grill podsiada wiele zalet. Przede wszystkim w trakcie spalania gazu nie wydziela toksycznych substancji, tak jak w przypadku spalania brykietu czy węgla. Zanim jednak przystąpisz do pierwszego grillowania w gronie rodziny i znajomych, grill gazowy musisz poddać pierwszemu wypalaniu.

Przede wszystkim wybierz butlę gazową z butanem, propanem lub mieszkanką propan-butan, a następnie podłącz ją do węża i reduktora butli gazowej. Następnie grill na gaz musisz poddać pierwszemu wypalaniu i przygotować ruszt do grillowania. Proces wypalania ma na celu pozbycie się wszelkich pozostałości poprodukcyjnych, które mogłyby wpłynąć na smak i zapach grillowanych potraw. Dlatego nie pomijaj tej czynności i potraktuj ją z należytą starannością. Zarezerwuj sobie godzinę czasu przed rozpoczęciem grillowania. Na początek usuń elementy ruchome, takie jak ruszty, aromatyzery czy ścianki ociekowe InstaClean i umyj je pod ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego detergentu. Grill ogrodowy podczas pierwszego wypalania będzie dymił jasnym dymem, a gdy ten zniknie, czas na wypalanie grilla z rusztami.

Grill gazowy – jak na nim grillować?

Grille Campingaz to przede wszystkim grillowanie, podczas którego mieszanka gazów spala się czysto i bezzapachowo. Dlatego też, jeśli marzy ci się zdrowy grill bez dymu, którym uraczysz swoje dzieci i rodzinę, jest to najlepszy wybór. W przeciwieństwie do grilla węglowego grill na gaz nie emituje szkodliwych substancji podczas grillowania, a związki, które powstają podczas spalania się gazu, są neutralne dla zdrowia i środowiska.

Bez względu na to, czy wybierzesz grill gazowy z rusztem stalowym, czy żeliwnym, nigdy nie smaruj go olejem przed grillowaniem. Inaczej skapujący nadmiar tłuszczu może spowodować pojawienie się płomieni. Aby kurczak, steki czy owoce morza były soczyste i chrupiące, wystarczy odpowiednio wcześniej przygotowana marynata z zawartością oleju i przypraw. Dzięki temu oszczędzisz tłuszcz i ułatwisz sobie zdejmowanie grillowanych produktów z rusztu.

Podczas grillowania z grillem gazowym Campingaz bardzo rzadko pojawiają się płomienie. Najczęściej dzieje się to podczas pierwszego kontaktu produktów z rozgrzanym rusztem. Wówczas zamknij pokrywę grilla, aby ograniczyć dostęp tlenu, co stłumi płomień. Grill na gaz najczęściej wyposażony jest w specjalne aromatyzery, które chronią przed skapywaniem tłuszczu bezpośrednio na palniki. 

Podczas grillowania produktów mięsnych, takich jak kurczak, steki, żeberka czy szaszłyki, warto grillować je z zamkniętą pokrywą. Wówczas w komorze znajduje się mniej tlenu, a ciepło odbija się od pokrywy. Dzięki temu jedzenie grilluje się jednocześnie z góry i z dołu, a mięso jest chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Z kolei bez pokrywy grilluj produkty cienko krojone, takie jak tortille, pizze, warzywa czy kromki chleba. Te produkty pieką się bardzo szybko i szybko też można je przypalić. Uniesiona pokrywa grilla sprawi, że będziesz mógł kontrolować ich grillowanie.

Jak wyczyścić grill Campingaz po pierwszym i kolejnym grillowaniu?

Pyszny kurczak, soczyste steki, hiszpańska paella, pożywne żeberka czy sery i owoce, aby mogły zapewnić wyjątkowe doznania kulinarne, zawsze powinny być grillowane na czystym grillu. A zatem po pierwszym i każdym kolejnym grillowaniu grill na gaz dokładnie oczyść z tłuszczu i resztek jedzenia. Nie tylko będzie on lepiej wyglądał, ale i produkty podczas kolejnego grillowania nie będą przywierać do nieoczyszczonych żeber rusztu. Dodatkowo czysty ruszt zostawi na mięsie i warzywach ślady apetycznych prążków.

Aby oczyścić grill Campingaz, rozpal go do maksymalnej temperatury, aby wypalić resztki jedzenia i poczekaj, aż przestanie dymić. Następnie jeszcze ciepły ruszt przetrzyj szczotką do grilla z użyciem łagodnego detergentu. Najlepiej wykorzystaj do tego celu dedykowane przez producenta środki, takie jak płyn do czyszczenia grilla Cleaning Spray. Zapoznaj się także z instrukcją obsługi grilla na gaz, ponieważ większość modeli Campingaz podsiada specjalny system InstaClean, który umożliwia czyszczenie jego elementów w zmywarce. Dzięki temu czyszczenie grilla nie będzie dla ciebie przykrym i żmudnym obowiązkiem.

Zobacz inne artykuły:

Porady

Pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem

Pieczarki z boczkiem na grilla – jak przygotować? Organizujesz spotkanie przy grillu? Jeśli tak, pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem to sposób na zadowolenie nawet

Porady

Czy grill gazowy jest zdrowy?

Fakt 1: Grill gazowy jest zdrowszy niż węglowy Czy grill gazowy jest zdrowy? Na pewno zdrowszy niż grill węglowy. Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierownictwem

Zobacz również

Porady

Pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem

Pieczarki z boczkiem na grilla – jak przygotować? Organizujesz spotkanie przy grillu? Jeśli tak, pieczarki faszerowane na grilla z boczkiem to sposób na zadowolenie nawet

Porady

Czy grill gazowy jest zdrowy?

Fakt 1: Grill gazowy jest zdrowszy niż węglowy Czy grill gazowy jest zdrowy? Na pewno zdrowszy niż grill węglowy. Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierownictwem

Porady

Jaki materac dmuchany pod namiot?

Jaki materac pod namiot wybrać? Kilka porad Jest przynajmniej kilka kwestii, na które trzeba zwrócić uwagę, szukając idealnego materaca pod namiot. Wśród najważniejszych można wymienić