Skip to content

Porady

Pierwsze grillowanie na grillu gazowym. Co warto wiedzieć?

Grillowanie to od wielu lat ulubione zajęcie Polaków, które rozpoczyna się na wiosnę, a kończy późną jesienią. Pyszny kurczak, soczyste steki i zdrowe warzywa spożywane na świeżym powietrzu to czysta przyjemność i gwarancja najwyższego smaku potraw.
Jak zadbać o zdrowy grill gazowy i przygotować się na pierwsze grillowanie? Jak czyścić grill na gaz?

Spis treści

Zdrowy grill na gaz – zanim rozpoczniesz pierwsze grillowanie...

Wybierając najzdrowszy sprzęt na grillowanie, warto sięgnąć po grill gazowy. Tego rodzaju grill podsiada wiele zalet. Przede wszystkim w trakcie spalania gazu nie wydziela toksycznych substancji, tak jak w przypadku spalania brykietu czy węgla. Zanim jednak przystąpisz do pierwszego grillowania w gronie rodziny i znajomych, grill gazowy musisz poddać pierwszemu wypalaniu.

Przede wszystkim wybierz butlę gazową z butanem, propanem lub mieszkanką propan-butan, a następnie podłącz ją do węża i reduktora butli gazowej. Następnie grill na gaz musisz poddać pierwszemu wypalaniu i przygotować ruszt do grillowania. Proces wypalania ma na celu pozbycie się wszelkich pozostałości poprodukcyjnych, które mogłyby wpłynąć na smak i zapach grillowanych potraw. Dlatego nie pomijaj tej czynności i potraktuj ją z należytą starannością. Zarezerwuj sobie godzinę czasu przed rozpoczęciem grillowania. Na początek usuń elementy ruchome, takie jak ruszty, aromatyzery czy ścianki ociekowe InstaClean i umyj je pod ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego detergentu. Grill ogrodowy podczas pierwszego wypalania będzie dymił jasnym dymem, a gdy ten zniknie, czas na wypalanie grilla z rusztami.

Grill gazowy – jak na nim grillować?

Grille Campingaz to przede wszystkim grillowanie, podczas którego mieszanka gazów spala się czysto i bezzapachowo. Dlatego też, jeśli marzy ci się zdrowy grill bez dymu, którym uraczysz swoje dzieci i rodzinę, jest to najlepszy wybór. W przeciwieństwie do grilla węglowego grill na gaz nie emituje szkodliwych substancji podczas grillowania, a związki, które powstają podczas spalania się gazu, są neutralne dla zdrowia i środowiska.

Bez względu na to, czy wybierzesz grill gazowy z rusztem stalowym, czy żeliwnym, nigdy nie smaruj go olejem przed grillowaniem. Inaczej skapujący nadmiar tłuszczu może spowodować pojawienie się płomieni. Aby kurczak, steki czy owoce morza były soczyste i chrupiące, wystarczy odpowiednio wcześniej przygotowana marynata z zawartością oleju i przypraw. Dzięki temu oszczędzisz tłuszcz i ułatwisz sobie zdejmowanie grillowanych produktów z rusztu.

Podczas grillowania z grillem gazowym Campingaz bardzo rzadko pojawiają się płomienie. Najczęściej dzieje się to podczas pierwszego kontaktu produktów z rozgrzanym rusztem. Wówczas zamknij pokrywę grilla, aby ograniczyć dostęp tlenu, co stłumi płomień. Grill na gaz najczęściej wyposażony jest w specjalne aromatyzery, które chronią przed skapywaniem tłuszczu bezpośrednio na palniki. 

Podczas grillowania produktów mięsnych, takich jak kurczak, steki, żeberka czy szaszłyki, warto grillować je z zamkniętą pokrywą. Wówczas w komorze znajduje się mniej tlenu, a ciepło odbija się od pokrywy. Dzięki temu jedzenie grilluje się jednocześnie z góry i z dołu, a mięso jest chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Z kolei bez pokrywy grilluj produkty cienko krojone, takie jak tortille, pizze, warzywa czy kromki chleba. Te produkty pieką się bardzo szybko i szybko też można je przypalić. Uniesiona pokrywa grilla sprawi, że będziesz mógł kontrolować ich grillowanie.

Jak wyczyścić grill Campingaz po pierwszym i kolejnym grillowaniu?

Pyszny kurczak, soczyste steki, hiszpańska paella, pożywne żeberka czy sery i owoce, aby mogły zapewnić wyjątkowe doznania kulinarne, zawsze powinny być grillowane na czystym grillu. A zatem po pierwszym i każdym kolejnym grillowaniu grill na gaz dokładnie oczyść z tłuszczu i resztek jedzenia. Nie tylko będzie on lepiej wyglądał, ale i produkty podczas kolejnego grillowania nie będą przywierać do nieoczyszczonych żeber rusztu. Dodatkowo czysty ruszt zostawi na mięsie i warzywach ślady apetycznych prążków.

Aby oczyścić grill Campingaz, rozpal go do maksymalnej temperatury, aby wypalić resztki jedzenia i poczekaj, aż przestanie dymić. Następnie jeszcze ciepły ruszt przetrzyj szczotką do grilla z użyciem łagodnego detergentu. Najlepiej wykorzystaj do tego celu dedykowane przez producenta środki, takie jak płyn do czyszczenia grilla Cleaning Spray. Zapoznaj się także z instrukcją obsługi grilla na gaz, ponieważ większość modeli Campingaz podsiada specjalny system InstaClean, który umożliwia czyszczenie jego elementów w zmywarce. Dzięki temu czyszczenie grilla nie będzie dla ciebie przykrym i żmudnym obowiązkiem.

Facebook