Halloumi z grilla – z czym podawać?
Niezależnie od tego, czy zapraszasz fanów mięsnych smaków, czy też wegetarian, ser halloumi z grilla może okazać się doskonałą przekąską. Jedną z największych zalet tej przekąski jest uniwersalność, pasuje bowiem do wielu różnych smaków. Z czym podawać ser halloumi podczas spotkania przy grillu? Świetnie wypadnie w towarzystwie warzyw takich jak papryka, ogórki, cukinia, pomidory, czy też bakłażan. Fanów niebanalnych połączeń można zaś zaskoczyć podaniem sera halloumi w towarzystwie owoców. W tym przypadku soczysty ananas sprawdzi się doskonale.
Dobrze przyrządzone halloumi na grilla dla osób lubiących potrawy mięsne także może być dobrym rozwiązaniem. Lekko słonawy smak i delikatna nuta mięty smakuje świetnie w zestawieniu z mięsem mielonym, piersią z kurczaka, a nawet tradycyjnymi grillowanymi kiełbaskami.
Jeśli chcesz przygotować coś, co będzie smakować zarówno wegetarianom, jak i osobom lubiącym mięso, ser halloumi na grilla może okazać się strzałem w dziesiątkę. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować taki przysmak i jakich błędów należy unikać, jeśli chodzi o grillowanie różnego rodzaju potraw.
Ser halloumi na grilla – jak grillować?
Bez wątpienia halloumi z grilla to przekąska, z której przygotowaniem może poradzić sobie nawet osoba, która uważa się za amatora. Dużą zaletą tego sera jest to, że smakuje świetnie solo, a także z różnego rodzaju dodatkami, dzięki czemu można znaleźć przepis dostosowany do poziomu zaawansowania osoby zajmującej się grillem.
Jak grillować halloumi? Tak naprawdę są dwie opcje. Można przygotować przysmak na żeliwnej płycie Premium Plancha lub podgrzać na żeliwnym ruszcie Culinary Modular. Bardzo ważne jest to, aby przed ułożeniem serka na powierzchni do grillowania spryskać ją olejem lub posmarować jakimś tłuszczem do smażenia. Dzięki temu ser nie będzie przywierał. Należy także pamiętać, aby ser wkładać do dobrze nagrzanego grilla, temperatura 200 stopni będzie odpowiednia. Ser trzeba grillować przez około 2 minuty z każdej strony. Warto pamiętać, że ser halloumi najlepiej smakuje w wersji na ciepło.
Wiesz już co najważniejsze, jeśli chodzi o to, jak grillować ser halloumi. Chcesz poczuć się jak prawdziwy profesjonalista? Jeśli tak, koniecznie zaopatrz się w akcesoria do grillowania. Łopatka, widelec oraz szczypce na pewno się przydadzą. Zestaw akcesoriów dobrej jakości możesz znaleźć w ofercie naszego sklepu internetowego.
Ser halloumi z grilla – prosty przepis
Odpowiednio przygotowane halloumi z grilla spełni oczekiwania każdego, nawet najbardziej wymagającego fana spotkań przy rozgrzanym ruszcie. Jeśli interesuje Cię prosty przepis, potrzebne będą składniki:
- 2 kostki sera halloumi,
- Oliwa z oliwek,
- Ostra papryka.
Przygotowanie:
- Ser halloumi pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra.
- Rozgrzej urządzenie, a powierzchnię do przygotowania sera posmaruj oliwą z oliwek.
- Gdy grill będzie już dobrze rozgrzany, ułóż ser halloumi na powierzchni grzewczej i piecz po około 2. minuty z każdej strony. Ser halloumi na grillu powinien spędzić około 4-5 minut.
- Gdy ser będzie już dobrze wypieczony, zdejmij przysmak z rusztu i ułóż na talerzu, a następnie dopraw ostrą papryką i gotowe.
Tak przygotowany ser halloumi możesz podawać z warzywami, mięsem, pieczywem i różnego rodzaju sosami. Jeśli szukasz sposobu na zaskoczenie swoich gości, koniecznie sprawdź nasz przepis na ser halloumi z sosem borówkowym. Do przygotowania tego przysmaku potrzebujesz jedynie kilku składników. Na naszej stronie znajdziesz także przepisy na inne smaczne dania z grilla. Warto sprawdzić na przykład przepis na paprykę faszerowaną kuskusem z pomidorami i fetą, grillowane bakłażany z mozzarellą i inne.
Jak grillować halloumi? Porady
Wiesz już, ile halloumi na grillu powinno spędzić czasu, a także, w jakiej temperaturze należy piec ser. Jest jeszcze kilka ważnych kwestii, o których nie należy zapominać. Jeśli chcesz, aby spotkanie przy grillu było jak najbardziej udane, unikaj błędów takich jak:
- Niedostateczne rozgrzanie grilla przed wstawieniem potrawy.
- Używanie zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperatury pieczenia – ser halloumi na grilla, kiełbaski, a może pieczywo? Niezależnie od przysmaku, zawsze przestrzegaj przepisu.
- Zbyt częste otwieranie pokrywy urządzenia.
- Nieregularne czyszczenie grilla – pamiętaj, że ma to wpływ na smak potraw, a także na stan urządzenia. Wszystko to, co potrzebne do zadbania o czystość grilla znajdziesz w naszej ofercie.
Lubisz grillować i chcesz, aby było to jeszcze przyjemniejsze? Zależy Ci na niższych kosztach eksploatacji i planujesz zakup nowego urządzenia? Warto sprawdzić grille gazowe. Największe zalety takiego urządzenia to szybkość nagrzewania, prostota obsługi, a także równomierne rozprowadzanie ciepła.