Jakie mięso na szaszłyki z grilla wybrać?
Zastanawiasz się, jakie mięso na szaszłyki z grilla wybrać? Musisz wiedzieć, że możliwości jest naprawdę wiele. Świetnie sprawdzi się kurczak i mięso mielone, ale nie tylko. Warto spróbować także szaszłyków z indykiem, kiełbasą, a nawet dziczyzną. Kluczem do sukcesu jest skorzystanie ze sprawdzonego przepisu i przestrzeganie zawartych w nim porad. Warto również pamiętać, że duże znaczenie ma jakość mięsa. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować szaszłyki z mięsa mielonego na grilla, czy też wybierasz oryginalniejsze rozwiązanie, mięso powinno pochodzić z zaufanego miejsca. Świetnie sprawdzi się takie z lokalnych zaufanych delikatesów.
Szaszłyki na grilla z kurczakiem – przepis
Jedną z najpopularniejszych przekąsek są szaszłyki na grilla z kurczakiem. Wybierz piersi o jednolitym bladoróżowym kolorze bez dużej ilości białych fragmentów. Aby przygotować smaczne szaszłyki na grilla z kurczakiem, potrzebujesz składników:
- 200 g kurczaka,
- 200 g cukinii,
- Paprykę czerwoną i żółtą,
- Sól, pieprz i inne ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyść, pokrój w grubszą kostkę, przypraw i usmaż na patelni.
- Warzywa umyj, osusz i pokrój i dopraw.
- Kawałki kurczaka i warzywa nabijaj na przemian na patyczki do szaszłyków.
- Szaszłyk z kurczaka na grilla piecz, aż będzie gotowy, a następnie przełóż na talerze i gotowe.
Tak przygotowany szaszłyk na grilla z kurczaka przypadnie do gustu szczególnie fanom klasycznych przekąsek.
Dbasz o dietę? Na pewno interesuje Cię, ile kalorii ma szaszłyk drobiowy z grilla. Kcal przekąski można obliczyć, dodając kalorie poszczególnych produktów.
Szaszłyki z mięsa mielonego na grilla – jak zrobić?
Także szaszłyki na grilla z mięsa mielonego mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Wybierz mięso pozbawione sztucznych dodatków i spulchniaczy. Aby przygotować smaczne mielone szaszłyki na grilla, potrzebujesz:
- 400 g mięsa mielonego,
- Kilka ząbków czosnku,
- Ulubione przyprawy,
- Świeże zioła,
- Bułkę.
Przygotowanie:
- Mięso mielone wrzuć do miski i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy i namoczoną w wodzie bułkę i wyrób mięso na szaszłyki. Tak przygotowane trzeba pozostawić w lodówce na kilka godzin.
- Na pół godziny przed wrzuceniem mięsa na grill wyjmij je z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie podziel mięso na kilka równych części i nabij na patyki.
- Szaszłyki mielone na grilla piecz aż do momentu, gdy mięso zarumieni się na zewnątrz, a w środku będzie dobrze wypieczone.
Szaszłyk z indyka na grilla – przepis
Kolejną świetną opcją jest szaszłyk z indyka na grilla. Pamiętaj, że najwięcej prozdrowotnych składników jest w mięsie ciemnym z ud. Do przygotowania prostej wersji szaszłyków potrzebne są składniki:
- 400 g indyka,
- 300 g pieczarek,
- Czerwona papryka,
- Kilka pomidorów.
Przygotowanie:
- Mięso, paprykę i pomidory umyj i pokrój w nieco grubszą kostkę.
- Pieczarki oczyść, a następnie pokrój.
- Nadziewaj na przemian na patyki mięso i warzywa.
- Szaszłyki wrzuć na rozgrzany ruszt, a gdy będą już gotowe, przełóż na talerz.
Szaszłyk wołowy z grilla – jak zrobić?
Prawdziwi fani mięsnych przekąsek docenią na pewno szaszłyk wołowy z grilla. Do przygotowania takiego specjału potrzebne są składniki:
- 500 g polędwicy,
- 2 łyżki musztardy,
- Sól i pieprz,
- Czerwona i żółta papryka.
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w nieco grubszą kostkę, przełóż do miski i dodaj sól, pieprz i musztardę, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Paprykę pokrój w nieco grubszą kostkę.
- Nabijaj na przemian na patyki do szaszłyków mięso i paprykę, a następnie upiecz na grillu.
Pamiętaj, że najlepiej będzie smakował szaszłyk z grilla gazowego. Dlaczego? Ponieważ potrawa nie ma kontaktu z tak dużą ilością szkodliwych substancji obecnych w dymie, czego nie można powiedzieć o grillowaniu na grillu węglowym. Postaw na dobry sprzęt, a nie pożałujesz. Świetne grille gazowe znajdziesz w ofercie sklepu internetowego. Dobierz do nich również akcesoria grillowe Culinary Modular, które ułatwią przygotowanie każdej potrawy z grilla.
Szaszłyk wieprzowy z grilla – jak wybrać mięso?
Kolejną godną uwagi opcją jest szaszłyk wieprzowy z grilla. Pamiętaj, że najlepsza wieprzowina to ta z młodych sztuk. Bladoróżowe i wodniste mięso nie sprawdzi się najlepiej. Warto przygotować szaszłyk z mięsa mielonego na grilla z dodatkiem smacznego sosu. Trzeba postępować tak samo, jak w przypadku drugiego podanego w tym wpisie przepisu. Dobrze sprawdzi się szaszłyk z karkówki na grilla. Szaszłyk będzie smakować dobrze z ketchupem, sosem czosnkowym lub musztardą. Jeśli masz trochę czasu, warto samodzielnie przygotować smaczny sos. Świetną opcją będzie na przykład sos paprykowy lub sos tzatziki.
Warto zaproponować swoim gościom różnorodne przekąski. Szaszłyk wieprzowy zaprezentuje się dobrze w towarzystwie wersji z warzywami. Koniecznie sprawdź przepis na brukselkowe szaszłyki dostępny na naszej stronie.
Szaszłyk z kiełbasy na grilla – smaczny i sycący
Prosta i smaczna przekąska? Świetnie sprawdzi się szaszłyk z kiełbasy na grilla. Wystarczy pokroić ją na kawałki i nakładać na patyki na przemian z doprawionymi warzywami. Takie szaszłyki smakują dobrze bez dodatków, a także w towarzystwie chrupkiego pieczywa. Postaw na różnorodność, aby każdy z zaproszonych przez Ciebie gości mógł znaleźć swój ulubiony smak.
Szaszłyk z dzika na grilla – oryginalna przekąska
Marzą Ci się oryginalne szaszłyki na grilla? Postaw na dziczyznę. Mięso z dzika kupuj jedynie w zaufanych miejscach. Na patyk do szaszłyków poza mięsem możesz nabić cebulę, paprykę i tyle wystarczy, aby skomponować smaczną przekąskę. Szaszłyk z dzika na grilla przypadnie do gustu każdemu, kto docenia niebanalne smaki.
Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować szaszłyk drobiowy z grilla, czy inną przekąskę, pamiętaj o regularnym czyszczeniu grilla. Dzięki temu jedzenie będzie naprawdę smaczne. Dobrej jakości preparaty i szczotki do czyszczenia znajdziesz w ofercie sklepu internetowego.