Przygotowanie:
1. Drewniane patyczki do szaszłyków wsadź do miski z wodą i mocz 2godziny. Dzięki temu nie spalą się ona podczas grillowania.
2. Przygotuj marynatę. Brukselki przekrój na pół. Polej 6 łyżkami marynaty i posyp kuminem. Wymieszaj by połówki warzyw obtoczyły się w marynacie.
3. Nadziej na patyczek połówkę brukselki i początek boczku. Znów wbij połówkę brukselki i kolejny kawałek boczku. Postępuj tak, aż cały patyczek będzie zapełniony brukselką i boczkiem.
4. Odstaw je na 20 min. Białą część pora umyj i pokrój w krążki. Cukinię pokrój w cienkie plasterki.
5. Rozgrzej karbowany ruszt grilla. Posmaruj go odrobiną oleju. Ułóż na nim szaszłyki. Smaż je ok 5-7 min na złoty kolor. Obróć i znów smaż ok 7 min. Po tym czasie przełóż je na półmisek i skrop sokiem z cytryny. Posyp parmezanem i podawaj.