Przygotowanie:
1. Rozgrzej grill gazowy do temp 180 st. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprusz odrobiną mąki. Do metalowej miski pokrusz czekoladę i dodaj masło. Postaw na grillu i podgrzewaj 5 minut, aż czekolada się rozpuści. Zdejmij miskę z grilla (ostrożnie jest gorąca!).
2. Do dużej miski przełóż rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodaj mąkę oraz sól. Do małej miski wbij jajka i zmiksuj lub porządnie roztrzep je widelcem z cukrem trzcinowym. Dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Wsyp proszek do pieczenia oraz sodę, dodaj wanilię i posyp po górze wiśniami lub innymi owocami.
3. Całość szybko wymieszaj do jednolitej konsystencji i przełóż na wysmarowaną formę do tarty. Sprawdź czy temperatura na płycie żeliwnej wynosi ok. 160 stopn a temperatura na ruszcie 190-200 stopni. Ułóż ciasto na płycie żeliwnej i zamknij komorę.
4. Piecz ciasto 35 min ciągle kontrolując temperaturę. Po tym czasie sprawdź czy ciasto jest na bokach ścięte i odchodzi od rantów. Środek może być lekko płynny, po wystudzeniu ciasto nabierze bardziej zwartej konsystencji.