Skip to content

Przepisy

Duszona kapusta z bekonem

Średnie

1h

Potrzebne produkty:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej grill na średniej mocy. Ułóż na ruszcie żeliwne naczynie. Kapustę pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

  2. Na dnie żeliwnego naczynia połóż ćwiartki kapusty jedną stroną i smaż 5 minut na złoty kolor. Kapusta ma się lekko przypalić. Obróć kapustę i smaż ją na drugim boku kolejne 5 minut.

  3. Dodaj do żeliwnego naczynia 2 łyżki oliwy, cebulę i wszystkie przyprawy. Smaż całość 3 minuty, żeby wyciągnąć z przypraw aromat i smak.
  4. Wlej passatę lub pomidory i zalej nią kapustę, tak by lekko wystawała. Grilluj całość 15 min aż sos zgęstnieje.

  5. Na ruszcie ułóż plastry bekonu i grilluj je na chrupko. Wyciągnij kapustę i pokrusz na nią bekonowe chipsy. Podawaj na ciepło i na zimno.

Facebook