Przygotowanie:
- Rozgrzej grill na średniej mocy. Ułóż na ruszcie żeliwne naczynie. Kapustę pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Na dnie żeliwnego naczynia połóż ćwiartki kapusty jedną stroną i smaż 5 minut na złoty kolor. Kapusta ma się lekko przypalić. Obróć kapustę i smaż ją na drugim boku kolejne 5 minut.
- Dodaj do żeliwnego naczynia 2 łyżki oliwy, cebulę i wszystkie przyprawy. Smaż całość 3 minuty, żeby wyciągnąć z przypraw aromat i smak.
- Wlej passatę lub pomidory i zalej nią kapustę, tak by lekko wystawała. Grilluj całość 15 min aż sos zgęstnieje.
Na ruszcie ułóż plastry bekonu i grilluj je na chrupko. Wyciągnij kapustę i pokrusz na nią bekonowe chipsy. Podawaj na ciepło i na zimno.