Przygotowanie:
1. Ciepłą wodę wymieszaj ze świeżymi drożdżami i cukrem, potem dodaj mąkę i sól. Ciasto trzeba dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
2. Mozarelle i edam zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj twaróg. Przypraw całość solą, według twoich preferencji. Wymieszaj całość na jednolitą masę, by się połączyło. Podziel na 5 równych porcji.
3. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 5 kulek. Podsyp blat lub stół mąką i rozwałkuj je na grubość 3 mm i średnicę 15 cm.
4. Na środku rozwałkowanego placka połóż kulkę sera i sklej placek w sakiewkę. Zgnieć delikatnie placek z serem i rozwałkuj go na grubość 1 cm. Placki ułóż na rozgrzanym, nie wysmarowanym tłuszczem gładkim ruszcie bez otworów. Smaż bez tłuszczu z jednej strony ok 4 min i obróć na drugą stronę, aż będą lekko złote. Przełóż na talerz i posmaruj z góry jedną łyżeczką masła.