Przygotowanie:
- Rozgrzej grill do 250 st. Wraz z rozgrzewaniem grilla włóż do środka metalową blaszkę lub patelnię, którą przykryjesz mini bagietki podczas pieczenia. Wsyp do miski wszystkie składniki w następującej kolejności. Mąka, drożdże, lekko ciepłe mleko, cukier. Wyrób ręką gładkie elastyczne ciasto, jeśli będzie zbyt zwarte można dodać odrobinę mleka lub wody. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie podziel ciasto na 8 części. Deskę posyp sezamem. Uformuj z każdej części na blacie z sezamem wałeczek. 20 cm, tak by sezam się przykleił do ciasta i zostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Ruszt wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż mini bagietki na papierze do pieczenia. Przykryj je rozgrzana blachą lub patelnią. Piecz przez 5 min. Po tym czasie otwórz pokrywę grilla i podważ blaszkę. Obrób delikatnie bagietki na druga stronę i piecz je kolejne 5 min. Po tym czasie zrób ostatni raz to samo. Zdejmij bagietki i zostaw je do całkowitego wystudzenia.