Żeberka na grilla – jak wybrać odpowiednie?
Zanim dowiesz się, jak przygotować żeberka na grillu, sprawdź, na co warto zwrócić uwagę podczas kupna mięsa. Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor. Dobre mięso powinno być jasnoróżowe i równomiernie marmurkowe. Ważna jest także ilość tłuszczu. Najlepiej zrezygnować z żeberek zawierających jego duże partie. Dobrej jakości mięso na grilla kupisz oczywiście w zaufanych, lokalnych delikatesach. Jeśli w pobliżu nie ma takiego sklepu, możesz kupić żeberka na grilla przez internet. Pamiętaj jednak, aby korzystać jedynie z dobrze sprawdzonej oferty. Przed zdecydowaniem się na zakup, warto sprawdzić opinie. Możesz znaleźć je w sekcji opinii Google. Zastanów się także, czy ktoś z Twoich bliskich może polecić dobry sklep z mięsem na grilla. Być może ktoś z rodziny lub znajomych przygotowuje zawsze dobre potrawy z grilla? Pamiętaj, że za dużą część sukcesu odpowiada właśnie dobre mięso. Postaw na wysoką jakość, a na pewno się nie zawiedziesz.
Zastanawiasz się, jak zrobić żeberka na grilla? Ważna jest odpowiednia marynata. Możliwości jest tak wiele, że na pewno znajdziesz odpowiedni przepis. Dużą popularnością cieszy się przepis na żeberka w pomidorowej marynacie, który możesz znaleźć na naszym blogu. Pamiętaj także, aby unikać najczęściej popełnianych błędów takich jak:
- Używanie brudnego grilla,
- Wrzucanie mięsa na ruszt, gdy grill nie jest dobrze rozgrzany,
- Przygotowywanie potraw w zbyt wysokiej lub zbyt niskiej temperaturze,
- Za długie lub zbyt krótkie grillowanie żeberek,
- Grillowanie zimnego mięsa (powinno mieć temperaturę pokojową),
- Jedzenie mięsa po zdjęciu z rusztu bez odczekania, aż odpocznie,
- Korzystanie z tych samych naczyń do surowego i pieczonego mięsa.
Żeberka z grilla gazowego – smaczniejsze i zdrowsze
Często można usłyszeć, że żeberka na grillu gazowym wychodzą smaczniejsze i zdrowsze niż mięso przygotowane na grillu węglowym. Czy jest to prawda? Okazuje się, że tak. Żeberka przygotowane za pomocą grilla gazowego nie mają kontaktu z dymem pełnym szkodliwych substancji, czego nie można powiedzieć o daniach przygotowanych na grillu węglowym. Jeśli więc doceniasz smak mięsa i dbasz o codzienną dietę, ale chcesz od czasu do czasu pozwolić sobie na grillowaną potrawę bez wyrzutów sumienia, grill gazowy to urządzenie, które sprawdzi się doskonale.
Nasze grille gazowe to dobre rozwiązanie, jeśli potrzebujesz urządzenia, które posłuży Ci przez wiele lat. Warto pamiętać, że grill gazowy jest ławy w obsłudze i nagrzewa się szybko, co docenią zarówno amatorzy, jak i doświadczeni organizatorzy spotkań przy grillu. Dużą zaletą gazowych grilli jest także to, że można przygotować dzięki nim wiele smacznych potraw. Żeberka z grilla gazowego, pizza, czy też ryba to tylko niektóre z wielu możliwości. Szukasz sprawdzonych przepisów? Poznaj nasze propozycje. Na blogu znajdziesz przepisy na pyszności takie jak pieczone czosnkowe ziemniaczki, gruziński placek z serem w środku, grillowane bakłażany z mozzarellą i wiele innych propozycji, które warto wypróbować.
Wiesz już, jakie żeberka na grilla sprawdzą się najlepiej, a także, dlaczego warto zdecydować się na zakup urządzenia gazowego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak należy grillować żeberka, aby zachwycały aromatem i wyjątkowym smakiem.
Jak grillować żeberka na grillu? Sprawdź nasze porady
Jeśli chodzi o przygotowanie, żeberka na grilla należy dokładnie umyć i pokroić wzdłuż kości. Jest to bardzo ważny krok, niezależnie od tego, jakich przypraw później użyjesz. Trzeba także ugotować żeberka i dobrze osuszyć. Jaki jest idealny przepis na żeberka z grilla? Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz proste rozwiązania, ten przepis na marynatę może przypaść Ci do gustu:
- Do miski wlej pół szklanki wody i pół szklanki oliwy z oliwek.
- Do mieszanki wody i oliwy dodaj ulubione przyprawy, sól i ocet, a następnie dokładnie wymieszaj całość.
- Marynatą zalej żeberka i pozostaw w lodówce na dwie godziny.
- Po upływie dwóch godzin wystaw żeberka na blat i poczekaj, aż uzyskają temperaturę pokojową.
- Umieść żeberka na ruszcie żeliwnym Culinary Modular zainstalowanym na grillu gazowym po uprzednim rozgrzaniu urządzenia i smaż aż skórka stanie się chrupiąca, a środek dobrze wypieczony.
Jak grillować żeberka na grillu, aby były smaczne i dobrze wypieczone? Najprościej jest kupić specjalny termometr i zdjąć mięso z rusztu, gdy osiągnie wewnętrzną temperaturę 95 stopni. Żeberka należy grillować w temperaturze od 110 do nawet 150 stopni, duże znaczenie ma grubość mięsa, a także efekt, jaki pragnie się uzyskać. Jeśli obawiasz się, że mięso spali się na zewnątrz, a w środku będzie niedobre, postaw na nieco niższą temperaturę i dłuższy czas pieczenia. Pamiętaj także, aby stosować się do wskazówek zawartych w wybranym przepisie. Jeśli chodzi o grillowanie mięsa, kilka przydatnych informacji znajdziesz na naszym blogu.