Marynata do: pierś z kurczaka na grilla – o tym pamiętaj
Istnieje wiele świetnych przepisów na marynatę do kurczaka z grilla. Jak wybrać taką, która sprawdzi się najlepiej? Jeśli nie do końca wiesz, co lubią jeść osoby, które zapraszasz, możesz zdecydować się na dwie marynaty. Jedna powinna być klasyczna, świetnie sprawdzi się na przykład marynata jogurtowa do: pierś z kurczaka na grilla. Druga zaś powinna być nieco bardziej wyrazista jak na przykład musztardowa marynata do: pierś z kurczaka na grilla.
O czym jeszcze poza upodobaniami smakowymi gości warto pamiętać, jeśli chodzi o marynatę do kurczaka z grilla? Ważne jest to, aby korzystać z przepisów pochodzących z zaufanych miejsc. Dzięki temu zyskasz pewność, że postępując zgodnie ze wskazówkami, uda Ci się przyrządzić naprawdę smaczne i sycące danie. Na naszej stronie znajdziesz wiele różnych inspiracji. Jeśli Twoi goście lubią mięsne smaki, koniecznie sprawdź przepis na kurczaka w stylu azjatyckim. Na naszej stronie znajdziesz propozycje dla osób o różnym stopniu zaawansowania.
Marynata jogurtowa do: pierś z kurczaka na grilla – przepis
Dużą popularnością cieszy się jogurtowa marynata na grilla. Pierś z kurczaka będzie dzięki niej miękka i soczysta. Aby przygotować taką marynatę, należy zaopatrzyć się w składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- Łyżkę miodu,
- Sól, pieprz, papryka słodka,
- Łyżeczka soku z cytryny.
Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać, a następnie wetrzeć w pokrojone filety i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po upływie tego czasu grilluj mięso w nagrzanym do 120 stopni grillu przez około 45 minut. Tak przygotowane mięso powinno smakować osobom, które nie przepadają za ostrymi daniami. Pomidory, ogórki, papryka to tylko kilka przykładów warzyw, jakie udoskonalą pierś z kurczaka na grilla. Marynata w delikatnej wersji sprawia, że posiłek jest lekki, a jednocześnie może nasycić.
Pierś z kurczaka na grilla, marynata z musztardy – przepis
Twoi goście lubią niebanalne połączenia? Zaproponuj im odpowiednio przygotowaną pierś z kurczaka na grilla. Marynata z musztardy może okazać się w tym przypadku strzałem w dziesiątkę. Do przygotowania takiego przysmaku będą potrzebne składniki:
- Kilka łyżek musztardy,
- Kilka łyżek miodu,
- Kilka łyżek oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia marynaty dokładnie wymieszaj, a następnie natrzyj przygotowane wcześniej filety z kurczaka. Tak przygotowane mięso powinno pozostać przez kilka godzin w lodówce. Gdy kurczak będzie już gotowy, umieść filety w rozgrzanym do 120 stopni grillu. Kurczak powinien piec się przez około 45 minut. Jeśli nie masz pewności, czy grillowanie mięsa trwało odpowiednio długo, możesz sprawdzić wewnętrzną temperaturę mięsa za pomocą specjalnego termometru.
Pieczywo czosnkowe to przekąska, z którą świetnie smakuje pierś kurczaka. Na grilla marynata z musztardy sprawdza się doskonale, ale pamiętaj, że możesz wykorzystać ją także w domu i upiec zamarynowanego kurczaka w piekarniku.
Marynata do: pierś z kurczaka na grilla, miodowa – przepis
Kolejną świetną opcją jest marynata do: pierś z kurczaka na grilla miodowa. Taki przysmak sprawdzi się dobrze w przypadku osób lubiących niebanalne połączenia smaków. Do przygotowania tej marynaty potrzebne są składniki:
- Kilka łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki miodu,
- Kilka kropel soku z cytryny,
- Sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki wymieszaj, natrzyj filety z kurczaka i pozostaw na kilka godzin. Następnie upiecz na grillu, postępując tak, jak w przypadku dwóch poprzednich przepisów. Dobra marynata do: pierś z kurczaka na grilla? Ta sprawdzi się także w domu.
Wiesz już, jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla. Pamiętaj także, iż sprzęt ma duże znaczenie. Dobrą opcją są grille gazowe. Takie urządzenie szybko się nagrzewa i jest łatwe w obsłudze. Sprzęt dobrej jakości posłuży Ci przez wiele lat.