Przygotowanie:
1. Wymieszaj i rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody.
2. Focaccię można przygotować w robocie kuchennym lub ręcznie. Jeśli robisz ją w robocie wsyp do miski mąkę, dodaj drożdżę oraz pozostałą wodę i na niewielkich obrotach mieszaj za pomocą spiralnego mieszadła. Dodaj oliwę extra vergine, sól i pieprz. Pozostaw na 10 minut, aby odpoczęło. Przełóż na blat, wyrabiaj przez chwilę ręcznie.
3. Włóż do dużej miski i pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wyciągnij focaccię, wyrabiaj ciasto przez chwilę ponownie na blacie i ponownie odłóż do wyrośnięcia na godzinę.
4. Nagrzej kamień do pizzy, wysmaruj go oliwą extra vergine. nałóż na kamień ciasto. Przekroj pomidorki na pół, wciśnij
je do środka i posyp świeżym rozmarynem. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni. Skrop oliwą i podawaj!
Smacznego!