Przygotowanie:
1. Nagrzej grill z kamieniem do pizzy lub z tylko z gładkim rusztem do temp. ok 250 st.
2. Rozgrzej wraz z grillem metalową blaszkę lub patelnię z metalową rączką- posłuży do przykrycia podpłomyka.
3. Wszystkie składniki na ciasto połącz, tak by powstało jednolite gładkie ciasto.
4. Odstaw je na 20 min. Białą część pora umyj i pokrój w krążki. Cukinię pokrój w cienkie plasterki.
5. Podziel ciasto na 4 kulki. Podsyp blat odrobiną mąki i rozwałkuj placek na 2 mm.
6. Podsyp mąką, tak by ciasto się nie przyklejało do blatu. Deskę do krojenia posyp mąką i przełóż na nią rozwałkowany placek. Posmaruj placek 2 łyżkami śmietany (zostaw 2 cm z brzegu nie posmarowane, by placek potem swobodnie zsunąć z deski na ruszt) oprósz solą oraz pieprzem.
7. Ułóż na śmietanie plasterki cukinii oraz gruszki i posyp krążkami pora. Przełóż podpłomyk na rozgrzany kamień do pizzy.
8. Przykryj go rozgrzaną blaszką lub patelnia, którą nagrzałeś wcześniej. Zamknij grill i piecz go ok 5-8 min, aż będzie rumiany. Wyciągnij przekrój na 4 ćwiartki. Na każdy nałóż odrobinę śmietany i podawaj!