Skip to content

Przepisy

Szarlotka z grilla

Potrzebne produkty:

Przygotowanie:

1. Rozgrzej grill gazowy do temp 180 st. Formę wysmaruj masłem. Jabłka obierz, wydrąż pestki i pokrój w cieniutkie plasterki. Wrzuć do miski. Dodaj cukier oraz cynamon oraz mąkę i całość wymieszaj. Odstaw na bok. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 24 cm.

2. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło. Rozcieraj wszystko palcami, by uzyskać kruche ciasto. Dodaj wodę i jeszcze przez chwilkę zagniataj ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Połącz ciasto w jednolitą kulę.

3. Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkuj na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką. Wyłóż spód
i 5 cm boków ciastem. Brakujące miejsca możesz wylepić palcami. Zawartośc miski z jabłkami przesyp na formę wyłożoną ciastem.

4. Rozwałkuj drugą część ciasta i nałóż na jabłka. Dociśnij boki kruchego ciasta ze sobą, by się zlepiły. W małej misce roztrzep jajko i posmaruj nim wierz ciasta. Natnij górę kruchego ciasta, by jabłka mogły podczas pieczenia odparowywać.

5. Sprawdź czy temperatura na płycie żeliwnej wynosi ok. 180 st. a temperatura na ruszcie wynosi 200-210 st. Ułóż ciasto na płycie żeliwnej i zamknij pokrywę. Piecz ciasto 40 min ciągle kontrolując temperaturę. Po tym czasie sprawdź czy ciasto jest na bokach ścięte i odchodzi od rantów. Podawaj szarlotkę na gorąco lub na zimno.

Facebook