Skip to content

Przepisy

Chrupiące kukurydziane placuszki

Łatwe

1 h

Potrzebne produkty:

Przygotowanie:

1. Do miski wsyp dwa rodzaje mąki. Kukurydzę z puszki odcedź na sitku by pozbyć się nadmiaru płynu.

2. Wsyp kukurydzę do mąki. Dodaj proszek do pieczenia, sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki.

3. Wlej mleko i wymieszaj wszystko dokładnie. Odstaw masę na 15 min.

4. Rozgrzej metalową gładką blaszkę grillową i posmaruj ją olejem.

5. Nabieraj łyżką masę kukurydzianą i kładź na rozgrzany płaski ruszt.

6. Smaż ok 4 min i delikatnie, ale szybko obróć placuszek na drugą stronę. Smaż kolejne 4 min. Przełóż na talerz i podawaj z jogurtem.

Facebook