Przygotowanie:
1. Godzinę wcześniej przygotuj bakłażana. Pokrój go wzdłuż na plastry grubości około 1 cm. Rozłóż na talerzu, posól każdy plasterek i pozostaw na godzinę.
2. W tym czasie bakłażan powinien wypuścić wodę, dzięki czemu pozbędziemy się gorzkiego posmaku warzywa. Po upłynięciu tego czasu osusz każdy plaster papierowym ręcznikiem, rozgrzej grill do temperatury ok. 170 stopni i grilluj aż bakłażan stanie się miękki.
3. Pokrój mozzarellę w plastry. Upieczony plaster bakłażana posmaruj sosem pomidorowym (gotowym miąższem z puszki lub zmiksowanymi wcześniej pomidorami pelati), ułóż na nim plaster mozzarelli, posyp parmezanem, zawiń w rulonik i ułóż ponownie na grillu.
4. Smaż przez kilkanaście sekund, aby mozzarella się roztopiła i połączyła z pozostałymi składnikami. Gotową mini parmigianę ułóż na talerzu, posyp parmezanem, udekoruj kawałkami pokrojonego pomidora oraz bazylią, skrop oliwą extra vergine. Podawaj z kawałkami przyrumienionego na grillu chrupiącego chleba. Smacznego!