Składniki🥙
Różowy majonez:
o 150g majonezu
o 1 łyżka ketchupu
o 1 łyżka koncentratu pomidorowego
o 1 szczypta pieprzu cayenne
o 1 szczypta pokruszonego różowego pieprzu
Klopsiki z kurczaka:
o 450g piersi z kurczaka
o 1 jajko
o 1 tost
Dodatki:
o 1 zielona cebula
o 1 łyżka posiekanej kolendry
o 2 bagietki
o 1 ogórek
o 1 marchewka
o Garść rzodkiewek
o 1 mała wiązka mięty
Przygotowanie:
1. Przygotuj majonez łącząc składniki.
2. Umieść pokrojonego kurczaka, kawałek chleba tostowego i posiekaną kolendrę w blenderze. Dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Blenduj aż do uzyskania jednolitej masy
3. Lekko zwilż dłonie, wyciągnij niewielką ilość mieszanki i za pomocą rąk uformuj małą kulkę, a następnie lekko spłaszcz każdy kawałek dłonią.
4. Umyj warzywa i obierz marchewkę. Pokrój rzodkiewkę, marchewkę i ogórka w paski. Drobno posiekaj cebulę.
5. Włącz grilla i grilluj klopsiki z kurczaka na kilka minut po obu stronach, aż będą ładnie zabarwione.
6. Przekrój bagietkę na pół wzdłuż. Rozłóż każdą połowę bagietki i posmaruj majonezem. Udekoruj warzywami i ułóż paszteciki z kurczaka. Dodaj parę liści mięty i przykryj drugą stroną bagietki