Grille gazowe to wszechstronne urządzenia, na których przyrządzisz coś więcej niż tylko karkówkę!
Tortilla z grilla? Proste.
Przygotowanie:
Podgrzej olej do wysokiej temperatury w woku. Pokrój mięso na większe kawałki, dopraw solą, pieprzem i wrzuć do woka – musi być dobrze przysmażone ze wszystkich stron. Następnie obierz cebulę, posiekaj w półksiężyce i dodaj do woka na kolejne 3 minuty. Zmniejsz temperaturę, pokrój czosnek i kontynuuj, aż cebula oraz czosnek zmiękną i nabiorą złotego koloru.
Zwiększ temperaturę, wlej piwo i poczekaj, aż alkohol wyparuje. Następnie wlej trochę bulionu do woka (aby przykryć mięso). Zamknij pokrywę i gotuj ok. 60min, aż mięso będzie miękkie. Dodaj bulion w razie potrzeby. Gdy tylko mięso jest gotowe, odlej wywar- pamiętaj, że mięso będzie podawane do tortilli. Za pomocą widelca porozrywaj mięso na mniejsze kawałki.
Grzyby:
• 20 mniejszych pieczarek
• 0,5 cytryny
• pieprz
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
Oczyść grzyby, natrzyj olejem i zacznij grillować. Po zmiękczeniu i złapaniu koloru (zajmie to 5-8 minut) dopraw solą, pieprzem i kroplą soku z cytryny. Alternatywnie można smażyć pieczarki z 2 łyżkami masła na patelni.
Podanie:
• Ser gouda
• Szczypta pietruszki
• 5x tortilla
Rozłóż tortille na grillu i ogrzej, następnie włóż trochę mięsa, 3-4 pieczarki z grilla, posiekaną natkę pietruszki i dużą porcję startego sera. Zroluj tortille i piecz na grillu aż się zarumieni.